Skip to main content

Schooljaar 2023/2024

Olympische Spirit

Unieke prestaties, overweldigende emoties en onvergetelijke momenten: in de zomer van 2024 vinden dé Olympische- en Paralympische Spelen plaats. De beste atleten komen samen voor het grootste sportevenement ter wereld in lichtstad Parijs!

Dit schooljaar staat volledig in het teken van de ‘Olympische Spirit’. De Olympische Spelen laten zien hoe mooi sport kan zijn. Olympische en Paralympische waarden zijn hier belangrijk bij: vriendschap, respect, excelleren, moed, vastberadenheid, inspiratie en gelijkheid.

Leerlingen gaan in teams aan de slag om de Olympische Spelen technisch te innoveren en onderzoeken hoe we in de toekomst met elkaar kunnen blijven sporten.

De opdrachten

NOC*NSF, hét Nederlands Olympisch Comité, en SportInnovator dagen alle Vakkanjers uit om samen te onderzoeken hoe we in de toekomst met elkaar kunnen blijven sporten en iedereen dagelijks sportplezier kan beleven. Denk aan slimme snufjes toevoegen aan bijvoorbeeld een surfplank of rolstoel, energie opwekken gedurende een race, nieuwe toepassingen aanbrengen om een huldiging nog leuker te maken of een sport zo aanpassen, zodat deze toegankelijk is voor iedereen.

Junior: De mooiste medaille

Atleten trainen dag in, dag uit voor de Olympische Spelen. Voor hen is de gouden plak het hoogst haalbare. En als ze die eenmaal in handen hebben,
zie je de trots en emoties van de overwinning en van al die jaren hard werken. Is een medaille nog wel van deze tijd? Kan de ‘medaille’ iets zijn wat vaker wordt gebruikt? Krijgt alleen de sporter een ‘medaille’? Of laten we ook het team, ouders, jeugdcoach en het basketbalveldje om de hoek schitteren?

Scout: Grensverleggend presteren

Door trends en nieuwe technologieën komen er sporten bij op de Olympische Spelen. Windsurfen wordt in de komende spelen vervangen door windfoilen. Ook skateboarden en breakdancing staan voor het eerst op het programma. Daarnaast zijn er sporten die aangepast zijn voor de Paralympische Spelen of hier speciaal voor zijn ontwikkeld. Kunnen de Scouts een sport meer van deze tijd maken? Bijvoorbeeld door technologieën toe te passen of misschien wel door een compleet nieuwe (paralympische) sport te bedenken? We zijn benieuwd hoe grensverleggend ze zijn op technisch gebied!

Explorer: Meedoen geeft energie

Atleten leveren de grootste inspanning van hun leven. De toeschouwers moedigen aan en staan te juichen voor hun prestaties. Kunnen de Explorers al die actie omzetten in energieopwekking? Fitnessapparaten en dansvloer die energie omzetten zijn er al. Wat kunnen ze bedenken dat nog niet bestaat? Ze verdiepen zich in een sport en kijken wat er allemaal mogelijk is om energie op te wekken. Ze bedenken zoveel mogelijk ideeën en werken uiteindelijk een idee uit tot een prototype. Hierin laten ze de constructie zien en de wijze van energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken.

Pioneer: De ultieme huldiging

Na een Olympische finale worden de winnaars ceremonieel gehuldigd. De sfeer is altijd indrukwekkend en zorgt voor verbroedering, maar de podiums zelf zien er vaak min of meer hetzelfde uit. Dat kan anders. De Pioneers gaan een uniek ‘podium’ ontwerpen, passend bij een zelf gekozen Olympische zomersport of Paralympisch sport. Let op: het ‘podium’ moet makkelijk vervoerd kunnen worden, demontabel zijn en ter plekke op stroom en/of water aangesloten kunnen worden. Daarnaast willen we het natuurlijk niet alleen voor de Olympische Spelen gebruiken, maar ook voor andere huldigingen en sportevenementen. Wordt het podium uitvoerbaar, modern en innovatief?

Agenda

Wat staat er op de planning? Bekijk het hier:

Halve finales

Om de Vakkanjers nog verder te enthousiasmeren en inspireren, vinden de halve finales dit jaar plaats op wel héle bijzondere, unieke en sportieve locaties. Geheel passend binnen het thema Olympische Spirit! Hiermee brengen we sportinnovaties nog dichterbij de leerlingen. 

Omnisport Apeldoorn Maandag 8 april 2024

Omnisport is een multifunctioneel gebouw, dat zich voornamelijk richt op wielrennen, atletiek en volleybal. In deze sportaccommodatie zijn een wielerbaan, topsporthal en atletiekbaan gevestigd. Hier worden regelmatig topprestaties geleverd en records gebroken. Klik hier voor meer informatie.

Sailing Innovation Centre, Den Haag Dinsdag 9 april 2024

Het Sailing Innovation Centre helpt bij het versnellen van innovaties in de zeilsport. Daarmee ondersteunt het centrum de sportieve ambities van Nederland in de zeilsport en bevordert de belangstelling voor het zeilen. Klik hier voor meer informatie.

Nationaal Tennis Centrum (NTC), Amstelveen Donderdag 11 april 2024

Het Nationaal Tennis Centrum de Kegel Amstelveen is een uniek sportcentrum. Bij het NTC vind je de bijzondere combinatie tussen top- en breedtesport. Het beschikt over 28 tennisbanen (waarvan 14 outdoor en 14 indoor), 16 badmintonbanen, een outdoor padelbaan én een buitenfitnessbaan. Elk jaar vinden er competities plaats, zoals de wintercompetitie, jeugdtoernooien en het NK (rolstoel) Tennis indoor. Klik hier voor meer informatie.

Area 51, Eindhoven Maandag 15 april 2024

Bij Area 51 vind je alle vormen van urban culture terug, zoals de urban sports. Hierbij kan je denken aan skateboarden, BMX en stuntsteppen. Tijdens de olympische spelen in Parijs zijn urban sports uitgebreid, waardoor Skateboarden, sportklimmen, surfen en breaking (breakdance) zijn toegevoegd. Klik hier voor meer informatie.

Thialf, Heerenveen Dinsdag 16 april 2024

Thialf, ‘het schaatshart van de wereld’, is het belangrijkste ijsstadion voor topsportschaatsers in Nederland. In- en om Thialf heerst er een unieke schaatssfeer door de historie, de schaatsfans en de beleving in het stadion. Thialf biedt faciliteiten voor jong en oud voor alle disciplines; langebaanschaatsen, shorttrack, ijshockey, kunstrijden, curling en schoonrijden. Grote wedstrijden, toptijden en wereldrecords, feest en een unieke sfeer, dat alles kenmerkt Thialf – Dé plek waar topsporters geschiedenis schrijven. Klik hier voor meer informatie.

Finale

Dit seizoen vindt de landelijke finale plaats op dinsdag 4 juni bij hét Nederlands Sportcentrum van Nederland: Papendal in Arnhem. Meer informatie volgt snel! Wil je ondertussen nagenieten van de finale van vorig jaar? Bekijk hier de aftermovie:

Downloads

Doe je mee als school aan Vakkanjers? Dan bieden we je onderstaande tools aan. Gebruik deze logo’s en dit beeldmateriaal om op jullie website of social media te delen dat jullie mee doen aan Vakkanjers. Hang de poster op in je school. Of gebruik het basispersbericht om regionale media te informeren.

Heb je vragen over deze tools, mis je iets, of wil je ondersteuning in communicatie of pers? Neem contact met ons op!

Inschrijven

Wil jij met jouw klas of school deelnemen aan Vakkanjers? Dat kan! Meedoen kan het hele schooljaar. Als je ook wilt deelnemen aan onze halve finales, dien je uiterlijk in februari te starten met het programma.