Skip to main content

Voor bedrijven

Met Vakkanjers ontdekken scholieren vanaf groep 7 tot en met het vierde jaar van het voortgezet onderwijs hun technische talenten en werken ze aan belangrijke competenties als samenwerken, presenteren en klantcontact. We vragen leerlingen innovatieve ideeën te ontwikkelen en praktijkgerichte oplossingen te bedenken voor een maatschappelijk en realistisch thema. Zo werken we aan de vaardigheden van de vakmensen van morgen. We brengen het onderwijs en het (regionale) bedrijfsleven bij elkaar!

Medewerkers van (technische) bedrijven kunnen door als rolmodel te fungeren de leerlingen inspireren en ondersteunen. Zo wordt het beroepsperspectief van werken in de techniek nog meer zichtbaar en investeren we samen in jong talent.

Hoe kun je bijdragen?

Voor bedrijven is Vakkanjers een laagdrempelige manier om kennis te maken met de vakmensen van morgen. Medewerkers van (technische) bedrijven kunnen door als rolmodel te fungeren de leerlingen inspireren en ondersteunen. Zo wordt het beroepsperspectief van werken in de techniek nog meer zichtbaar en investeren we samen in jong talent. 

Coachen

We brengen het onderwijs het bedrijfsleven bij elkaar door het inzetten van een bedrijfscoach: iemand uit het bedrijfsleven die vanuit eigen kennis, kunde en ervaring de teams begeleidt tijdens de challenge. De bedrijfscoach verzorgt samen met de leerkracht of docent de kick-off, geeft feedback op de ontwerpen en is jurylid tijdens de schoolfinale. De bedrijfscoach kijkt met een professionele blik mee en geeft realiteit aan de challenge. Als bedrijf neem je actief deel aan Vakkanjers als coach van een team. Zo ondersteun en inspireer je de teams, samen zorgen jullie voor een zo goed mogelijke oplossing.

Bezoek onze evenementen

Ieder schooljaar vinden halve finales en een landelijke finale plaats. Zodra deze data voor 2025 bekend zijn, delen we deze hier.

Hoe ziet het traject eruit?

De coach trapt de opdracht af tijdens de kick-off met een brainstorm, die online voor je klaar staat. Je begeleidt de Vakkanjers met vragen stellen en geeft feedback op het ontwerp, zoals: Wie is je doelgroep? Waarom heb je deze keuze gemaakt? Hoe werkt je idee? Je voorziet de deelnemers ook van bruikbaar advies: leerzaam én een nuttige kennismaking met de praktijk. Eventueel help je ze ook bij het uitwerken van hun idee. Het uiteindelijke doel is dat de teams het maximale uit zichzelf halen en hun innovatief ontwerp presenteren met een prototype.

Wat vragen we aan deelnemende bedrijven?

  • Begeleiden bij de kick-off (1,5 uur) en een vrijblijvende (online) training (2 uur)

  • Coachen en feedback geven (vanaf 1 uur)

  • Jurylid bij de schoolfinale (1 uur)

Veelgestelde vragen

Wat ontvang je als je meedoet met Vakkanjers?

Doe je als bedrijf mee aan Vakkanjers, dan ondersteunen we je op verschillende manieren. Je kunt deelnemen aan een korte (online) training waardoor je goed voorbereid voor de klas staat. De kick-off staat in een online digiles en is voorzien van een hand-out. We bieden handige tools om gastlessen en bedrijfsbezoeken voor te bereiden. Voor het geven van feedback aan de leerlingen die je coacht, hebben we duidelijke beoordelingsformulieren beschikbaar. Ook voegen we bedrijven die meedoen toe op onze speciale bedrijvenpagina en delen we de gezamenlijke activiteiten met ons netwerk en de deelnemers.

Hoe gaat de kick-off in zijn werk?

De kick-off kun je zelfstandig voorbereiden met de digiles en hand-out. We raden je aan om een (online) training volgen, zodat je leert en ervaart wat het doel achter de les is. Met de school spreek je een tijdstip af. De duur van de les is ongeveer 1,5 uur. Jij maakt de leerlingen enthousiast voor de opdracht en begeleid de brainstormsessie. De leerkracht of docent is aanwezig om samen de klas te begeleiden.

Hoe ziet zo’n feedbackronde eruit?

De deelnemende bedrijven krijgen toegang tot het online leerplatform Ozone waar je alle informatie over de opdracht kan terugvinden. Zoals de opdrachtomschrijving en een beoordelingsformulier. Er zijn verschillende mogelijkheden om feedback te geven:

  1. Je kunt ervoor kiezen om de feedback online te geven.
  2. Je kunt de teams uitnodigen naar je bedrijf te komen om een kijkje te nemen en daar hun ideeën te presenteren, alwaar er feedback gegeven kan worden.
  3. Of je kunt op de school een presentatieronde bijwonen waar je ter plekke feedback kunt geven.

Afspraken hierover kunnen de school en bedrijf
samen maken.

Interesse

Met jouw kennis, ervaring en bevlogenheid ga jij samen met de Vakkanjers de challenge aan. Daarvoor krijg jij frisse ideeën, inspiratie en energie terug. Daarnaast help jij in jouw regio mee aan de ontwikkeling van de vakmensen van de toekomst! 

Wil jij als bedrijf(scoach) meedoen? Neem contact op via info@vakkanjers.nl!