Skip to main content

Spectaculaire kick-offs op het Coornhert Lyceum

Gisteren zijn leerlingen op het Coornhert Lyceum van start gegaan met Vakkanjers. De school in Haarlem doet deze editie mee aan Vakkanjer Scout én Explorer. Tijdens de kick-offs maakten zo’n 300 leerlingen kennis met het thema van dit jaar: Olympische Spirit. En die kick-offs pakten ze groots aan.

Het was een grootschalige bijeenkomst in de aula van de school, die de leerlingen even een afwisseling gaf van de toetsen tijdens hun toetsweek. Vol enthousiasme komen docenten Koen Brouwer en Henk Jan van ’t Zand het podium op gerend in hun sportkleding – geheel in stijl met het thema van dit jaar. Eerst zijn de derdeklassers – de Vakkanjer Explorers – aan de beurt. In een half uur wordt de opdracht Meedoen geeft energie uitgelegd door Activator Frank Frietman. Vervolgens krijgen de Scouts, leerlingen uit de eerste klas, de opdracht voor dit jaar voorgeschoteld: Grensverleggend presteren.

Het Coornhert Lyceum doet nu voor het derde jaar mee aan Vakkanjers. Henk Jan van ’t Zand, kartrekker van Vakkanjers op de school, vertelt: “De afgelopen jaren was het echt een succes hier op school. Het zit goed in elkaar en het gaat veel verder dan technische skills. Het gaat om samenwerken, communiceren met mij als docent, leren plannen en creativiteit.” Henk Jan vindt de halve finales en finale een leuke toevoeging, maar dat moet niet zijn waar het de leerlingen om te doen is vindt hij: “Het proces is belangrijker dan het eindproduct. Het is heel mooi als je in die finale zit, maar het gaat natuurlijk om de challenge. En die challenges zijn ook gewoon ontzettend leuk om te doen als leerling en om te geven als docent.”

Om de samenwerking met het bedrijfsleven aan te gaan, heeft de school in Mylaps een hele goede bedrijfscoach gevonden. Het bedrijf, dat 300 meter bij de school vandaan zit, houdt zich dagelijks bezig met sport en technologie. Ieder jaar timen ze de prestaties van meer dan 20 miljoen sporters over de hele wereld. Tijdens de kick-off vertelde twee medewerkers van Mylaps over het bedrijf en waarom ze de hulp van de Vakkanjers zo hard nodig hebben.

Na de herfstvakantie gaan de leerlingen beginnen met de brainstorm en het uitwerken van alle innovatieve ideeën. Yagmur en Sinem uit de derde klas doen dit jaar voor het eerst mee aan Vakkanjer Explorer. Zij worden uitgedaagd om (groene) energie op te wekken uit sportprestaties of het publiek. De meiden hebben zin om te starten. Ze vertellen: “We vinden sport heel leuk, vooral volleybal en voetbal. Nu moeten we gaan bedenken hoe we daarmee energie gaan opwekken.” Ze kijken ernaar uit om samen te werken met hun team. “Ik verwacht toch wel een goede samenwerking met het groepje. Bijvoorbeeld hoe je het gaat aanpakken en de taken goed gaat verdelen.” Ze hebben afgelopen jaar de keuze gemaakt voor het vak T&T (Technologie en Toepassing). “Ik vond het leuk om samen te werken in groepjes en op een andere manier bezig te zijn met leren, daarom heb ik voor T&T gekozen. Ik ben heel benieuwd naar Vakkanjers!”, vertelt eén van hen.

Docenten Koen en Henk Jan hebben in ieder geval alvast laten zien hoe je energie opwekt met sport: met een speciale fiets zorgden ze ervoor dat alle lampen in de aula gingen knipperen tijdens de kick-off. Dat belooft wat voor de ideeën van deze school dit jaar!