Skip to main content

Geweldige finale Vakkanjers: ontdek de winnaars

Op 4 juni was het eindelijk zo ver, leerlingen presenteerden hun baanbrekende technologische oplossingen binnen het thema Olympische Spirit, tijdens de finale van Vakkanjers op Papendal in Arnhem. We startten het schooljaar met meer dan 7.500 deelnemende leerlingen van groep 7 tot en met de vierde klas van het voortgezet onderwijs. Uiteindelijk stonden de beste 40 teams op de grote finale; en dat was één groot feest!

Olympische Spirit

In samenwerking met NOC*NSF en SportInnovator daagde Vakkanjers leerlingen uit om technische innovaties voor de sport te ontwikkelen. Vanuit het thema ‘Olympische Spirit’ werkten ze aan projecten die varieerden van nieuwe technologieën voor surfplanken en rolstoelen tot innovatieve methoden voor het opwekken van energie tijdens wedstrijden en het toegankelijker maken van sporten. Guido Davio, directeur breedtesport NOC*NSF: “Het is een geweldig idee om sport en techniek op deze manier te verbinden. Ons streven is om sport toegankelijk te maken voor iedereen. Innovatieve oplossingen zijn daarbij onmisbaar. Daar hebben we technische talenten voor nodig met een warm hart voor de sport. Ik hoop dat deze duizenden leerlingen dat vasthouden én dat ze zelf met veel plezier blijven sporten.”

De grote finale

Het afgelopen schooljaar werkten leerlingen in teams samen om innovatieve ideeën te bedenken voor de Olympische en Paralympische Spelen. Na het bedenken van deze ideeën, ontwikkelden ze prototypes, waaruit de beste werden geselecteerd als finalisten. Tijdens de spannende finale op Sportcentrum Papendal, één van de 5 TeamNL centra waar topsporters trainen, presenteerden zo’n 180 leerlingen hun ideeën en prototypes zowel op het podium als in een marktsetting. Naast de presentaties kregen de leerlingen de unieke kans om het sportcomplex uitgebreid te verkennen.

Wie zijn de winnaars geworden?

Vakkanjer Junior

 1. Micha, Imma en Peppe van De Tamboerijn uit Alphen aan den Rijn
 2. De Vakkanjers van BS Het Baken uit Werkendam
 3. VIPS van HAPPY KIDS uit Utrecht

Vakkanjer Scout

 1. Running Trickshot van CSG Jan Arentsz uit Alkmaar
 2. Surfmode van CSG Prins Maurits uit Middelharnis
 3. De Boulderaars van het Coornhert Lyceum uit Haarlem

Vakkanjer Explorer

 1. Techboys van Dr. Knippenberg College uit Helmond
 2. Roei Energie van Hendrik Pierson College uit Zetten
 3. Lenergy van het Leeuwarder Lyceum uit Leeuwarden

Vakkanjer Pioneer

 1. Novi3 van Lentiz Novilab uit Naaldwijk
 2. De CoCo’s van Commanderijcollege Doregraaf uit Gemert
 3. Boardslide van Melanchthon De Blesewic uit Bleiswijk

De rol van Vakkanjers

Beatrice Boots, directeur van Platform Talent voor Technologie, benadrukt het belang van het programma: “Vakkanjers streeft ernaar jongeren niet alleen kennis te laten maken met techniek, maar hen ook te inspireren om creatieve oplossingen te vinden voor echte problemen. Door aan echte projecten zoals de Olympische en Paralympische Spelen te werken, zien ze de directe impact van hun werk en ontdekken ze de spannende mogelijkheden die een technische carrière biedt.”

Toekomstperspectieven in de techniek

Met Vakkanjers maken leerlingen van groep 7 tot en met de vierde klas van het voortgezet onderwijs op een speelse manier kennis met de vaak onbekende mogelijkheden van techniek. Door onderzoekend en ontwerpend leren ontdekken ze, binnen de vier categorieën Junior, Scout, Explorer en Pioneer, dat techniek niet alleen het dagelijks leven makkelijker maakt, maar ook praktisch is, uitdagend en creatief. De leerlingen bedenken en maken hun producten helemaal zelf. Zo ontwikkelen ze vaardigheden en stimuleert Vakkanjers ze om na te denken over een technisch beroep en opleiding. De technische sector biedt nu en in de toekomst volop kansen op mooie banen en een breed carrièreperspectief. Vakkanjers is een programma dat mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.

Binnenkort wordt dit bericht aangevuld met de aftermovie en een link naar alle foto’s.