fbpx
Skip to main content

Je aanvraag is gelukt!

Je ontvangt binnen een half uur een e-mail met meer informatie.

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen al 25 jaar hun technische talenten! Doe je ook mee? Dit jubileumjaar wordt buitenaards! Wat kunnen jouw leerlingen bedenken om onze planeet een stukje mooier, leefbaarder, schoner te maken?

Vakkanjers is een kosteloos educatief programma en omvat vier projecten in een doorlopende leerlijn. Op verschillende niveaus vanaf groep 7 van het primair onderwijs, de brugklas tot en met het vierde jaar van het voortgezet onderwijs, bedenken leerlingen een oplossing voor een technisch vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten. 

Ruimtemissie Aarde: Blik op de toekomst

Gaat jouw school op avontuur met André Kuipers?

Ruimtevaart speelt een belangrijke rol in het begrijpen en het beschermen van onze aarde. Astronaut André Kuipers heeft vanuit de ruimte gezien hoe adembenemend mooi onze aarde is. Maar ook hoe kwetsbaar! Klimaatverandering, overbevolking, ontbossing, plastic soep… Daarom is hij ambassadeur van Vakkanjers: ‘De aarde heeft jullie nodig! Ik daag alle leerlingen uit om met ideeën te komen hoe wij onze aarde kunnen helpen met technologie vanuit de ruimte. Dit is je kans om samen de ruimte te verkennen en écht impact te maken!’ Ga je mee met ons op Ruimtemissie Aarde?

Vakkanjer Junior – Missie: Slimme Satellieten

Groep 7 + 8 van het basisonderwijs

Vakkanjers daagt de Juniors uit om in teams een eigen satelliet te ontwerpen. Deze satelliet gaat kijken naar een probleem op aarde dat zij willen oplossen om onze planeet mooi en leefbaar te houden. Nu en in de toekomst. Leerlingen zijn vrije denkers en
barsten van de goede ideeën, dus alles mag en alles kan. Zolang hun satelliet de aarde helpt!

Vakkanjer Scout – Missie: High-Tech Hub

Klas 1 van het voortgezet onderwijs

Stel je voor dat we opeens een week of langer zonder elektriciteit zitten. Dan zouden veel belangrijke diensten wegvallen. Hoe geweldig zou het zijn als er dan in de buurt een plek is met noodvoorzieningen? Vakkanjers daagt de Scouts uit om in teams zo’n ‘hub’ te ontwerpen, op een bestaande of een nieuw bedachte locatie. Ze gaan nadenken over hoe deze hub mensen in de omgeving kan helpen in een noodsituatie: hoe bereik je iedereen? Hoe zorgen we dat mensen de hub kunnen vinden? En wat moet er verder gebeuren tijdens zo’n crisis?

Vakkanjer Explorer – Missie: Mens & Machine

Klas 2 + 3 van het voortgezet onderwijs

Vakkanjers daagt de Explorers uit om in teams de combinatie van mens en machine in te zetten voor een meer duurzame en sociale planeet. Hiervoor ontwerpen ze een hulpmiddel voor de mens dat communiceert via satellietverbinding. Als eerste bedenken ze een situatie op aarde die ze graag willen verbeteren én onderzoeken ze wat machines en robots daarbij kunnen betekenen. Dan ontwerpen ze een machine of robot die aansluit bij het idee.

Vakkanjer Pioneer – Missie: Wereldverkenners

Klas 3 + 4 van het voortgezet onderwijs

Hoewel satellieten een uitgebreid zicht hebben, is er vaak ook aanvullende analyse nodig op de grond. Het gaat dus om samenwerking. Vakkanjers daagt de Pioneers daarom uit om in teams te werken aan het ontwerpen en bouwen van een onderzoeksvoertuig dat helpt om het leven op aarde te verbeteren. Het voertuig moet aangepast zijn aan de specifieke omgeving die zij willen onderzoeken. En het moet bestand zijn tegen uitdagingen zoals variërende temperaturen, water en stormen.

Landelijke kick-off

Aankomend schooljaar pakken we het even iets grootser aan met een landelijke kick-off bij Space Expo op 2 oktober. Samen met André Kuipers en internationale astronauten, geven we een exclusief aantal leerlingen de kans om een inspirerende start maken. Ze zullen brainstormen en ideeën uitwisselen over het thema, wat gegarandeerd een indrukwekkende start van het jaar wordt! We bieden slechts twee klassen per challenge de unieke kans om deze gebeurtenis bij te wonen. Klik hier voor meer informatie.

Over Vakkanjers

Vakkanjers is ontstaan uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Het biedt leerlingen vanaf groep 7 van het primair onderwijs tot en met het vierde jaar van het voortgezet onderwijs de unieke kans om aan de slag te gaan met maatschappelijke en technische vraagstukken.

Waarom Vakkanjers?

Dit programma helpt niet alleen bij het ontdekken en ontwikkelen van technische vaardigheden, persoonlijke skills en innovatieve talenten, maar sluit ook perfect aan op het bestaande curriculum. Scholen kunnen met Vakkanjers diverse eindtermen afdekken, zowel binnen technische als algemeen vormende disciplines. Bovendien krijgen aspecten van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) speciale aandacht, waardoor het programma een volledige en rijke leerervaring biedt, afgestemd op verschillende onderwijsniveaus.

Zo werkt het!

Ieder team krijgt een challenge die afgestemd is op hun niveau. Na een interactieve kick-off gaan de leerlingen vanuit onderzoekend en ontwerpend leren in teams aan de slag met hun idee. Op school werken ze hun idee uit tot prototype. Hierna kunnen ze met hun ideeën stemmen verzamelen. De schoolwinnaars gaan door naar de regiofinale en mogelijk de landelijke finale. Samenwerking met lokale bedrijven maakt Vakkanjers nog krachtiger. Medewerkers kunnen door als rolmodel te fungeren de leerlingen inspireren en ondersteunen. Zo wordt het beroepsperspectief van werken in de techniek nog meer zichtbaar.

Regiofinales en landelijke finale

Tijdens de regiofinale kunnen de teams hun idee op de Vakkanjers markt laten zien aan de bezoekers en de jury die rondloopt. Vakkanjers wordt afgesloten met een spetterende finale. Hier pitchen de beste teams hun idee op het podium voor de jury en het publiek.

Tijdsindicatie

De tijdsinvestering van het programma is slechts een indicatie. Het is flexibel en makkelijk in te passen in ieder lesrooster, wat betekent dat je zelf bepaalt hoe snel je door de stof heen gaat. Starten kan het gehele schooljaar maar we adviseren om uiterlijk in februari van start te gaan als je wilt deelnemen aan de regiofinales.

Online leeromgeving

Het programma Vakkanjers werkt met een online leeromgeving, waarmee de docent volledig ontzorgd wordt. Docenten en leerlingen krijgen toegang en doorlopen hiermee het gehele traject. Daarnaast is het mogelijk voor de docent om het lesmateriaal als PDF te downloaden.

Interesse

Ben je geïnteresseerd in deelname? Wij sturen je graag vrijblijvend meer informatie toe via de e-mail. Dit bevat ook een handige PDF met alle informatie op één plek. Zo kun je het gemakkelijk delen met collega’s.

Je aanvraag is gelukt.

Gun jouw leerlingen deze geweldige ervaring en wie weet staan zij volgend schooljaar te stralen op het grote Vakkanjers-podium.

Contact

Heb jij vragen over Vakkanjers? Neem contact met ons op via info@vakkanjers.nl of 085-0510620. Wij helpen je graag verder!