Skip to main content

Vakkanjers gelanceerd door Koningin Máxima – een terugblik

Gisteren – op 2 oktober 2024 – heeft koningin Máxima het officiële startsein gegeven voor de gloednieuwe editie van Vakkanjers: Ruimtemissie Aarde. In het kader van het 25-jarig jubileum kwamen zo’n 180 leerlingen van scholen uit heel Nederland samen bij Space Expo in Noordwijk. Ambassadeur André Kuipers was ook van de partij. Hij zorgde samen met zijn collega-astronauten Helen Sharman en Kay Hire voor een unieke dag.

Bekijk de foto’s hier.

De dag startte met een feestelijke opening onder leiding van presentatrice Anouk. Vervolgens nam André Kuipers alle leerlingen mee in de wondere wereld van de ruimtevaart. Op school hadden de leerlingen al vragen ingestuurd voor zijn collega-astronauten Helen Sharman en Kay Hire. Hoe douche je bijvoorbeeld in de ruimte? En wat moet je doen om astronaut te worden? Na hun inspirerende verhalen gingen de leerlingen op onderzoek uit in het museum! Want welke mooie dingen zijn daar te ontdekken?

De spanning steeg, want het was bijna tijd voor de aankomst van onze koningin. Vol verwachting zat iedereen te wachten op haar komst. De koningin nam plaats in de zaal en gaf samen met de vier meiden Warshana, Ailah, Roos en Malon het officiële startsein van de 25e editie van Vakkanjers!

Vervolgens maakte koningin Máxima, samen met André Kuipers, een rondje langs alle tafels. In een bomvolle Space Expo gingen ze in gesprek met leerlingen uit heel Nederland over hun project en hun ambities. Hoe komen ze toch op zulke innovatieve ideeën?

Met zo’n bijzondere start van deze editie, kan dit Vakkanjers-schooljaar al niet meer stuk! Het belooft een geweldige en onvergetelijke editie te worden. Vakkanjers-ambassadeur André Kuipers heeft ook heel veel zin in dit schooljaar. Hij onderschrijft het belang van Vakkanjers dan ook: “Met technologie kun je de wereld veranderen. Of je nu een satelliet bouwt of een robot ontwerpt, alles begint met nieuwsgierig zijn en dingen willen ontdekken. Met de projecten van Vakkanjers ontdekken jongens én meisjes spelenderwijs hoe leuk en belangrijk techniek is. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.”