Ruimtemissie Aarde
Het leven op onze aarde verbeteren met technologieën vanuit de ruimte: met deze bijzondere en belangrijke missie daagt ASE de Vakkanjers dit schooljaar uit. Ga je mee met ons op Ruimtemissie Aarde?
Op naar de grote finale!
De regiofinales van de Vakkanjers Ruimtemissie Aarde zitten erop en de wildcards (zie onderstaand voor overzicht) zijn uitgedeeld. Gefeliciteerd aan alle finalisten – jullie staan straks in de spotlights tijdens de grote finale!
Tegelijkertijd maakten we het thema voor Vakkanjers 2025-2026 bekend: Circulariteit. Een actueel onderwerp waarmee we komend schooljaar weer duizenden jonge makers uitdagen om slimme, duurzame oplossingen te bedenken.
Wil jij met je klas meedoen aan de volgende editie? Laat via dit formulier alvast je interesse weten. Dan houden wij je als eerste op de hoogte zodra de inschrijvingen openen.
Regiofinale 10 april 2025 Festo Delft
RHK1
R.A.D. Helinium
Regiofinale 7 april 2025 Artis Amsterdam
HvdroSat Connect
Aerovision Dynamics
Ijsbrekers
Regiofinale 4 april 2025 Studio Boxx Nuenen
S.L.L.Y.
GHC
Wildcard Regiofinale 1 april 2025 ASTRON Dwingeloo
Koele Kikkers
De connectie tussen ruimtevaart en de aarde
ASE staat voor Association of Space Explorers. Het is een internationale vereniging die bestaat uit astronauten van over de hele wereld. André Kuipers, onze eigen Nederlandse ruimtevaarder, is één van hen. Ieder jaar komen de astronauten van ASE ergens in de wereld bij elkaar om hun ervaringen en kennis op het gebied van ruimtevaart met elkaar te delen. In oktober 2024 verzamelen ze zich in Nederland en is André Kuipers gastheer van het XXV Planetary Congress.
Onze ogen in de ruimte
Ruimtevaart speelt een belangrijke rol in het beschermen én begrijpen van onze aarde. Vanuit de ruimte zien astronauten niet alleen hoe mooi onze planeet is, maar ook hoe kwetsbaar deze is. Ruimtevaart vertelt ons heel veel over hoe het met onze planeet gaat. Daarbij worden wij geholpen door satellieten, onze elektronische ogen in de ruimte.
André Kuipers heeft de hulp van de Vakkanjers hard nodig! Leerlingen gaan in teams aan de slag om de connectie tussen ruimtevaart en de aarde te ontdekken. Benieuwd naar meer?
Wat is de missie?
Vakkanjer Junior – Missie: Slimme Satellieten
André Kuipers daagt de Juniors uit om in teams een eigen satelliet te ontwerpen. Deze satelliet gaat kijken naar een probleem op aarde dat zij willen oplossen om onze planeet mooi en leefbaar te houden. Nu en in de toekomst. Leerlingen zijn vrije denkers en barsten van de goede ideeën, dus alles mag en alles kan. Zolang hun satelliet de aarde helpt!
← Bekijk de hele uitleg
Vakkanjer Scout – Missie: High-Tech Hub
Stel je voor dat we opeens een week of langer zonder elektriciteit zitten. Dan zouden veel belangrijke diensten wegvallen. Hoe geweldig zou het zijn als er dan in de buurt een plek is met noodvoorzieningen? André Kuipers daagt de Scouts uit om in teams zo’n ‘hub’ te ontwerpen, op een bestaande of een nieuw bedachte locatie. Ze gaan nadenken over hoe deze hub mensen in de omgeving kan helpen in een noodsituatie.
Bekijk de hele uitleg →
Vakkanjer Explorer – Missie: Mens & Machine
André Kuipers daagt de Explorers uit om in teams de combinatie van mens en machine in te zetten voor een meer duurzame en sociale planeet. Hiervoor ontwerpen ze een hulpmiddel voor de mens dat communiceert via satellietverbinding. Als eerste bedenken ze een situatie op aarde die ze graag willen verbeteren én onderzoeken ze wat machines en robots daarbij kunnen betekenen. Dan ontwerpen ze een machine of robot die aansluit bij het idee.
← Bekijk de hele uitleg
Vakkanjer Pioneer – Missie: Wereldverkenners
Hoewel satellieten een uitgebreid zicht hebben, is er vaak ook aanvullende analyse nodig op de grond. Het gaat dus om samenwerking. Vakkanjers daagt de Pioneers daarom uit om in teams te werken aan het ontwerpen en bouwen van een onderzoeksvoertuig dat helpt om het leven op aarde te verbeteren. Het voertuig moet aangepast zijn aan de specifieke omgeving die zij willen onderzoeken. En het moet bestand zijn tegen uitdagingen zoals variërende temperaturen, water en stormen.
Bekijk de hele uitleg →