Introductie webinar Vakkanjers voor docenten
Overweeg je om deel te nemen aan Vakkanjers? Tijdens deze webinar lopen we in 30 minuten het hele Vakkanjers traject met je door.
Na afloop van het webinar weet je precies wat de opdracht inhoudt en welke tools en ondersteuning je als docent en leerling krijgt om de challenge goed uit te voeren. Ook is er ruimte om vragen te stellen. Het webinar duurt slechts 30 minuten.
Data: 17 juni om 15.00 uur en 29 juni om 15.00 uur.
Challenges
Bedenken. Maken. Teamwork.
Vakkanjers in de startblokken
Met de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs in het vooruitzicht, gaan we alle Vakkanjers inspireren om nieuwe technieken te ontdekken en hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen.
De Spelen gaan met de tijd mee en blijven zichzelf elk jaar weer overtreffen met een supergave openingshow en nieuwe technieken in de sport. Maar er zijn nog meer technische ontwikkelingen mogelijk en daar gaan de leerlingen mee aan de slag. In samenwerking met NOC*NSF dagen wij de Vakkanjers uit om de Olympische en Paralympische sporten technisch te innoveren. Of het nu gaat om het ontwerpen van nieuwe sportuitrusting, het creëren van een spectaculaire openingsceremonie, of het bedenken van nieuwe technieken voor de sport – binnen de verschillende challenges kunnen leerlingen helemaal los gaan met ideeën.
Inschrijven kan nu! Doet jouw klas mee?
Wil je meer weten over Vakkanjers?
Download hier de factsheet
Sportplezier voor iedereen
Dat is wat NOC*NSF stimuleert, van beginner tot topsporter. Sporten doen we samen. Daarom daagt NOC*NSF Vakkanjers uit om samen te onderzoeken hoe we in de toekomst met elkaar kunnen blijven sporten en iedereen dagelijks sportplezier kan beleven.
Denk aan slimme snufjes toevoegen aan bijvoorbeeld een surfplank of rolstoel, energie opwekken gedurende een race, nieuwe toepassingen aanbrengen om een huldiging nog leuker te maken of een sport zo aanpassen, zodat deze toegankelijk is voor iedereen.
De sporters van TeamNL hebben jarenlang gewerkt om deze unieke prestaties neer te zetten. Dat doen ze niet alleen. Samen met een team van onder andere coaches en specialisten, maar ook familie en vrienden, verbeteren ze hun prestaties. Net als topsporters werken Vakkanjers in teams samen en gebruiken ze verschillende technieken om hun prestaties te verbeteren. Welke technische ontwikkelingen zijn mogelijk? Vakkanjers onderzoeken, ontwerpen en maken een prototype. Doe ook mee met jouw leerlingen aan deze sportieve uitdaging!
Parijs wil dat de Olympische en Paralympische Spelen innovatief en groots zijn voor zowel de sporters als het publiek. Een mooi voorbeeld hiervan is het toevoegen van maar liefst 4 nieuwe sporten aan het programma. Maar er kan natuurlijk nog veel méér vernieuwd en duurzaam worden. Hulp van Vakkanjers is dringend gewenst. Klaar voor de start?
De opdracht
Leerlingen gaan in teams aan de slag om de Olympische Spelen technisch te innoveren en onderzoeken hoe we in de toekomst met elkaar kunnen blijven sporten. Zo gaan de Juniors dit jaar nadenken over de nieuwste technologische medailles van de Olympische Spelen. De Scouts bedenken nieuwe sporten die meer van deze tijd zijn. De Explorers gaan groene energie opwekken uit sportprestaties of het publiek. De Pioneers creëren een huldiging waarop de winnaars op een technisch ultieme wijze gehuldigd kunnen worden.
Hoe ziet het traject van Vakkanjers eruit?
Vakkanjers omvat vier projecten in een doorlopende lijn. Vanaf groep 7 van het primair onderwijs tot en met het laatste jaar van het voortgezet onderwijs bieden we een compleet programma dat past in het curriculum en scholen kunnen er verschillende eindtermen mee afdekken.
Scholen kiezen zelf wanneer ze van start gaan met het project. Wie meedoet aan de challenge en wil strijden voor een plek in de finale dient wel voor de halve finales klaar te zijn met het project. Iedere school kiest namelijk een schoolwinnaar en dit team mag de school vertegenwoordigden tijdens de regionale halve finales en - als ze het goed doen - de grote landelijke finale.
Deelnemende docenten krijgen uitgebreide ondersteuning. Meedoen is kosteloos.
Informatiewebinar
Overweeg je om deel te nemen? Tijdens een van onze informatie webinars lopen we in 30 minuten het hele Vakkanjers traject met je door. Na afloop van het webinar weet je wat de opdracht is en welke tools en ondersteuning je als docent en leerling krijgt om de challenge te doen. Ook is er ruimte om vragen te stellen. Het webinar duurt slechts 30 minuten.
- Dinsdag 5 september, 16:00 - 16:30 uur
- Donderdag 7 september, 16:00 - 16:30 uur
- Dinsdag 19 september, 16:00 - 16:30 uur
Meld je hier aan voor het informatiewebinar
Over Vakkanjers
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.