Skip to main content

9 en 16 oktober: Online Gastlessen voor álle Vakkanjers

Wat doet een weerman met de informatie van satellieten en hoe helpt dat onze aarde? Hoe overleef je op de hoogste en koudste bergtoppen, zonder zuurstof? Wat betekent het als de vogelgriep is doorgedrongen tot het puurste stukje aarde: Antarctica? En wat levert onderzoek dan op? Hoe ver gaan we met elektrisch vervoer en hoe helpt ons dat op weg naar een duurzamere wereld?

In de Online Gastlessen van Vakkanjers delen rolmodellen hun kennis en ervaring op een losse, interactieve en inspirerende manier. Jochem Uytdehaage presenteert de interactieve online lessen en leerlingen kunnen LIVE vragen stellen. De lessen zijn live natuurlijk het leukst, maar kunnen ook achteraf worden teruggekeken via de website van Vakkanjers.

Heeft jouw klas van tevoren al vragen? Stel ze hier!

Woensdag 9 oktober: 10.00-10.30 | Vakkanjer Explorer, Missie Mens & Machine met professor Auke Hoekstra

Professor Hoekstra houdt zich vooral bezig met elektrisch vervoer en de overgang naar duurzame energie. Als expert is hij vaak adviseur voor de overheid. Wat gaat de toekomst ons nog allemaal brengen? Blijft het mens & machine of wordt het meer machine & mens?

Bekijk de uitzending hier.

Woensdag 9 oktober: 11.00-11.30 | Vakkanjer Junior, Missie Slimme Satellieten met meteoroloog Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra is vooral bekend als de weerman bij het NOS Journaal. Tegenwoordig geeft hij met zijn bedrijf adviezen aan vooral de landbouwsector in Afrika en Azië. Denk aan lokale weersverwachtingen voor boeren en risicoberekeningen voor extreem weer. Daarvoor maakt hij natuurlijk ook gebruik van satellieten. Mooi om te horen hoe dat in z’n werk gaat. Snel aanmelden dus voor Vakkanjers Junior.

Bekijk de uitzending hier.

Woensdag 16 oktober: 10.00-10.30 | Vakkanjer Scout, Missie High-Tech Hub met avonturier Wilco van Rooijen

Wilco is de enige Nederlander die op eigen kracht en dus zonder extra zuurstof de Explorers Grand Slam voltooide, dat is de internationale titel voor het bereiken van de zeven hoogste toppen op elk continent én het bereiken op eigen kracht van de Noord- en de Zuidpool.
Ook bedwong hij met zijn team de top van de roemruchte K2, The ‘savage mountain’. We denken dat Wilco wel het een en ander kan vertellen over de waarde van een stevige ‘hub’ in barre omstandigheden. Watch & learn dus!

Bekijk de uitzending hier.

Woensdag 16 oktober: 11.00-11.30 | Vakkanjer Pioneer, Missie Wereldverkenners met onderzoekster Florence Kuyper

Haar passie voor Antarctica trekt Florence Kuyper telkens weer naar de zuidpool, maar zij weet zich ook prima te redden in extreme hitte! Zo legde ze samen met haar team en kameel 1.200 km te voet af in de woestijnen van Mongolië. Dat is nog eens onderzoek doen met de voeten in de klei. Nou ja, sneeuw, of zand… Een echte wereldverkenner dus, met verhalen waardoor die 30 minuten vast veel te snel om zijn. Zorg dat je erbij bent!

Bekijk de uitzending hier.