Ruimtemissie Aarde
Het leven op onze aarde verbeteren met technologieën vanuit de ruimte: met deze bijzondere en belangrijke missie daagt ASE de Vakkanjers dit schooljaar uit. Ga je mee met ons op Ruimtemissie Aarde?
Blik op de toekomst
ASE staat voor Association of Space Explorers. Het is een internationale vereniging die bestaat uit astronauten van over de hele wereld. André Kuipers, onze eigen Nederlandse ruimtevaarder, is één van hen. Ieder jaar komen de astronauten van ASE ergens in de wereld bij elkaar om hun ervaringen en kennis op het gebied van ruimtevaart met elkaar te delen. In oktober 2024 verzamelen ze zich in Nederland en is André Kuipers gastheer van het XXV Planetary Congress.
Onze ogen in de ruimte
Ruimtevaart speelt een belangrijke rol in het beschermen én begrijpen van onze aarde. Vanuit de ruimte zien astronauten niet alleen hoe mooi onze planeet is, maar ook hoe kwetsbaar deze is. Ruimtevaart vertelt ons heel veel over hoe het met onze planeet gaat. Daarbij worden wij geholpen door satellieten, onze elektronische ogen in de ruimte.
André Kuipers heeft de hulp van de Vakkanjers hard nodig! Leerlingen gaan in teams aan de slag om de connectie tussen ruimtevaart en de aarde te ontdekken. Benieuwd naar meer?
De opdrachten
De Vakkanjers gaan op missie! André Kuipers daagt alle leerlingen uit om met ideeën te komen hoe wij onze aarde kunnen helpen met technologie vanuit de ruimte. Dit is jouw kans om samen de ruimte te verkennen en écht impact te maken!
Wat zijn de opdrachten?
Satellieten zijn de elektronische ogen van de aarde. Ze kunnen allerlei informatie ‘zien’ en die delen met de hele wereld. Deze slimme apparaten hebben een belangrijke taak: ze verzamelen gegevens over alles wat er op
onze planeet gebeurt, van het klimaat dat verandert tot de drukte op de wegen en hoe mensen overal met elkaar communiceren.
Opdracht: Ontwerp een satelliet om een probleem op aarde te observeren
Vakkanjers daagt de Juniors uit om in teams een eigen satelliet te ontwerpen. Deze satelliet gaat kijken naar een probleem op aarde dat zij willen oplossen om onze planeet mooi en leefbaar te houden. Nu en in de toekomst. Leerlingen zijn vrije denkers en
barsten van de goede ideeën, dus alles mag en alles kan. Zolang hun satelliet de aarde helpt!
Elektriciteit is onmisbaar in onze wereld. We gebruiken het om eten te bereiden, onze telefoons op te laden, te reizen en lekker warm te blijven. Ook in de ruimtevaart speelt elektriciteit een cruciale rol. Zonder elektriciteit is er ook geen contact mogelijk met de vele satellieten die ons voorzien van essentiële informatie.
Opdracht: Ontwerp een plek die mensen kan helpen in een noodsituatie.
Vakkanjers daagt de Scouts uit om in teams zo’n hub te ontwerpen, op een bestaande of een nieuw bedachte locatie. Ze gaan nadenken over hoe deze hub mensen in de omgeving kan helpen in een noodsituatie: hoe bereik je iedereen? Hoe zorgen we dat mensen de hub kunnen vinden? En wat moet er verder gebeuren tijdens zo’n crisis? De Scouts kunnen met deze challenge hun creativiteit de vrije loop laten en met innovatieve oplossingen komen!
Langzaam worden machines steeds menselijker gemaakt. Andersom krijgen mensen steeds vaker lichaamsvreemde onderdelen in hun lichaam, zoals chips, een kunstbeen of een kunsthart. Machines en robots kunnen mensen ook ondersteunen om het werk makkelijker en efficiënter te maken, zoals bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Ook in de ruimtevaart worden machines ingezet. Zo kan de Robonaut (een mensachtige robot) saai of gevaarlijk werk oppakken.
Opdracht: Ontwerp een oplossing waarmee je mens en machine kunt combineren om op aarde hulp te bieden.
Vakkanjers daagt de Explorers uit om in teams de combinatie van mens en machine in te zetten voor een meer duurzame en sociale planeet. Hiervoor ontwerpen ze een hulpmiddel voor de mens dat communiceert via satellietverbinding. Als eerste bedenken ze een situatie op aarde die ze graag willen verbeteren én onderzoeken ze wat machines en robots daarbij kunnen betekenen. Dan ontwerpen ze een machine of robot die aansluit bij het idee.
Satellieten verzamelen informatie en data over de hele wereld. Denk aan de smeltende ijskappen, verdroging, maar ook verkeerspatronen. En zonder satellieten was wereldwijde communicatie zoals wij die nu kennen helemaal niet mogelijk.
Opdracht: Ontwerp een onderzoeksvoertuig die kan bijdragen aan het behoud van de aarde.
Hoewel satellieten een uitgebreid zicht hebben, is er vaak ook aanvullende analyse nodig op de grond. Het gaat dus om samenwerking. Vakkanjers daagt de Pioneers daarom uit om in teams te werken aan het ontwerpen en bouwen van een onderzoeksvoertuig dat helpt om het leven op aarde te verbeteren. Het voertuig moet aangepast zijn aan de specifieke
omgeving die zij willen onderzoeken. En het moet bestand zijn tegen uitdagingen zoals variërende temperaturen, water en stormen.