Vakkanjers

Arthur van Schendelstraat 600H
3511 MJ Utrecht
info@vakkanjers.nl
085 0510 620

Een programma van

Challenge

Nederland onder water? Vakkanjer Navigators bedenken oplossingen voor wateroverlast

ROC Mondriaan resize

Bijna 100 technische talenten van mbo's en bedrijven gaan de komende maanden aan de slag voor de Unie van Waterschappen. In navolging van de Vakkanjers van het vmbo werken ook de Vakkanjer Navigators aan oplossingen tegen wateroverlast. De kick-off voor de deelnemende 24 teams is op woensdag 7 februari in Papendal. Onder meer ROC Mondriaan (Den Haag), ROC van Twente (Hengelo) en Summa College (Eindhoven) gaan de uitdaging aan.

Met Vakkanjers - een educatief programma voor vmbo en mbo - werken de deelnemers in teams aan maatschappelijk relevante opdrachten, elk jaar voor een nieuwe opdrachtgever. Vorig jaar was dat het Rode Kruis, dit jaar is dat de Unie van Waterschappen.

Creativiteit

"Het regent steeds vaker en harder in Nederland", zegt dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen. "Dat water proberen we op allerlei manieren op te vangen en af te voeren, om overstromingen te voorkomen. Daarom roepen we ook de hulp in van de Vakkanjers. Met hun technisch inzicht en creativiteit kunnen ze met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk. We zijn heel benieuwd waar ze mee gaan komen."

De opdracht

De Vakkanjer Navigators ontwerpen en bouwen een Urban Water Storage die water opvangt en vasthoudt. Via een monitoringsysteem kunnen waterschappen de beschikbare opvangcapaciteit volgen. De unit kan dienstdoen als waterbassin voor bijvoorbeeld de bewatering van tuinen of andere toepassingen rond het huis en in de buurt. Binnen de specificaties mogen de teams helemaal zelf bepalen hoe hun waterstation eruit komt te zien en functioneert.

Vakkanjers LIVE

De beste teams plaatsen zich uiteindelijk voor de finale waar ze hun prototype pitchen voor jury en publiek. Het eindevent Vakkanjers LIVE is op 14 juni 2018 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van een technische, maatschappelijk relevante opdracht voor een échte opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Deze mbo's en bedrijven doen mee aan Vakkanjer Navigator:

  • AAE B.V. - Helmond
  • Brainport Industries College - Eindhoven
  • Deltion College - Zwolle
  • Regio College - Zaandam
  • Alfa College - Hoogeveen
  • ROC Mondriaan - Delft
  • ROC van Twente - Hengelo
  • Summa College - Eindhoven
  • Scalda Techniek en Design - Vlissingen
  • Techniek College Arcus Leeuwenborgh - Maastricht

Foto: Foto: Timon Jacob

Deel deze story

een programma van

Bedankt, we hebben uw bericht in goede orde ontvangen. U hoort zo snel mogelijk van ons.