Vakkanjers

Arthur van Schendelstraat 600H
3511 MJ Utrecht
info@vakkanjers.nl
085 0510 620

Een programma van

Nieuws

Op safari met MasterMilo!

Op safari met MasterMilo!

De hoogste auto ter wereld bouwen, een rijdende uitkijktoren dus! Wie kan dat nu beter dan MasterMilo himself? Precies! Grietje neemt een kijkje achter de schermen bij MasterMilo en ziet hoe hij dit doet!

MasterMilo geeft hierbij zijn eigen twist aan de opdracht van Vakkanjers dit jaar, namelijk voor het Wereld Natuur Fonds. In de ‘WWF Wildlife Challenge’ daagt het Wereld Natuur Fonds de Vakkanjers van dit jaar uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken om het toenemende aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen. Een technische opdracht waarmee leerlingen waardevolle stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling. Meer over deze challenge lees je op www.vakkanjers.nl/wwf.

CNC-verspanen voor beginners | Leren CNC-verspanen

CNC-verspanen voor beginners | Leren CNC-verspanen

CNC-verspanen? Wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? Liwald, praktijkopleider bij MSG, vertelt er alles over en leert Anouk hoe je moet CNC-verspanen.

Computer numerical control ofwel CNC is het computergestuurd regelen van werktuigmachines (verspaningstechniek). Daarmee kun je heel nauwkeurig, met hulp van een freesmachine, verschillende soorten kunststoffen bewerken zoals metaal, kunststof of hout.

Wil jij ook weten hoe CNC-verspanen werkt? Kijk dan deze Behind the Scenes video. CNC-verspanen doe je zo!

Spoedcursus graafmachinist!

Spoedcursus graafmachinist!

Altijd al je eigen zwembad willen graven? Anouk wel. En daarom krijgt zij een spoedcursus graafmachinist bij IPC. Na instructie mag ze het enorme gevaarte helemaal zelf besturen. Of dat goed gaat?!

Solar Boat Team

Solar Boat Team

Een boot die volledig functioneert op zonne-energie en daarmee racen!? Het Solar Boat Team is een Dreamteam van de TU Delft en bewijst hiermee dat duurzame energie de toekomst is, ook op het water! Het team ging de uitdaging aan om in één jaar tijd een razendsnelle boot op zonne-energie te ontwerpen, te produceren en ermee te racen. Eva Smits, chief engineer van het Solar Boat Team, laat Anouk zien hoe dit eraan toe gaat!

Een 100% circulaire fiets?!

Een 100% circulaire fiets?!

De ultieme duurzame fiets. 100% circulair! Gemaakt van volledig recyclebaar kunststof. Deze fiets, van Dutchfiets, is bedacht door Johannes. Hij vertelt ons hoe hij dit gedaan heeft. Anouk neemt een kijkje.

Van stukadoor tot kunstenaar!

Van stukadoor tot kunstenaar!

Met zijn bedrijf Dutch Deco Finish uit Erp werkt Remon van Zoggel voor grote namen als Disney, Nike, Chanel en Louis Vuitton. Hij maakt onder andere sculpturen uit vloeibaar metaal. Ondertussen wordt hij onder de naam Zevous ook steeds bekender als kunstenaar.
Een van zijn bekendste werken is het karma pistool (karma pistol).
Van de kunstbeurs Art Miami tot de sjeik van Dubai, met zijn kunst reist Remon van Zoggel de hele wereld over.

Wij nemen een kijkje achter de schermen bij de man die zijn droom achterna ging: van stukadoor tot kunstenaar.

In 1 minuut een boom kappen!?

In 1 minuut een boom kappen!?

In minder dan één minuut een boom van 30 meter kappen!? Han van Wolters Forest Service laat zien hoe dat in zijn werk gaat met een John Deere Harvester. Anouk gaat een dagje op pad met Han en ziet hoe natuur en techniek samenkomen. Bosbouw 3.0! Kijk je mee?

BREKR de Tesla onder de brommers

BREKR de Tesla onder de brommers

Een revolutionaire elektrische brommer uit de Achterhoek die binnenkort op de markt komt. Hoe kom je op zo’n idee? Hoe maak je dat vervolgens werkelijkheid? En wat voor technische snufjes zitten er eigenlijk op? Grietje gaat bij BREKR op bezoek en mag deze gloednieuwe e-brommer ook uitgebreid testen. Kijk je mee?

Drone racing!

Drone racing!

FPV Drone racing wordt ook wel de formule 1 van de toekomst genoemd! De race drones leggen een spectaculair parcours af. En als piloot zie je alles vanuit FPV (First Person view) perspectief. Bij Total Drone Xperience leren Anouk en Grietje hoe je moet vliegen. Natuurlijk gaan ze daarna tegen elkaar racen. Wie er wint?! Dat zie je in deze nieuwe Behind the Scenes!

DIY motorfietsonderhoud

DIY motorfietsonderhoud

Wat moet je weten om veilig met je motor op pad te gaan? Wanneer is je band aan vervanging toe? Hoe zit het met de accu, olie, bougies, remblokken, zekeringen, luchtfilter en de uitlaat?
Hoe werkt een motorblok eigenlijk? Hoe wordt die aangedreven? Zo veel vragen! Lucy van Ostade (Geratel) geeft workshops motoronderhoud en legt het allemaal uit aan Grietje.

Chemische dreiging?!

Chemische dreiging?!

Gelukkig zijn er bij defensie militairen die zijn gespecialiseerd in chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen (afgekort: CBRN). Want soms vechten we tegen een onzichtbare tegenstander - naast dreiging van kogels, bommen en andere explosieven. Denk aan zenuwgassen, virussen en bacteriën.
Anouk gaat bij deze speciale eenheid op bezoek en ziet hoe ze te werk gaan en hoe ze deze dreigingen opsporen en neutraliseren.

Tiny house van karton!

Tiny house van karton!

Wonen in een huis van KARTON?! Wikkelhouse uit Amsterdam bouwt wel heel bijzondere ‘tiny houses’, met karton als belangrijkste bouwmateriaal. Superstevig, volledig flexibel te ontwerpen en 100 procent recyclebaar. Hoe werkt dat ‘wikkelen’? Anouk zoekt het uit!

Lassen voor beginners met laskampioen Brenda Vermeiren

Lassen voor beginners met laskampioen Brenda Vermeiren

Belgisch laskampioene van 2018, 5de tijdens EuroSkills, én dus de beste lasvrouw van Europa - Brenda Vermeiren - leert Grietje hoe je moet lassen. Wil jij ook weten hoe dit werkt? Kijk dan deze video. Lassen doe je zo!

Een kermisatrractie bouwen?!

Een kermisatrractie bouwen?!

Van botsauto’s tot reuzenrad, van draaimolen tot hele grote vette attracties. Bij KMG bouwen ze het. Van idee, tot ontwerp,  tot het daadwerkelijk realiseren van zo'n spectaculaire attractie. Hoe gaat dit in zijn werk? En hoe zit het eigenlijk met de veiligheid? Anouk gaat op onderzoek!

Behind the scenes wereldtour Armin van Buuren

Behind the scenes wereldtour Armin van Buuren

Ze zijn het bedrijf achter shows over de hele wereld. Van wereldtours met Armin van Buuren tot Ultra Music in Miami en Tomorrowland. 250K behoort tot de wereldtop op het gebied van podium- en showontwerp voor de danceindustrie. Maar ze ontwerpen ook de spectaculaire lichtshow in het Philips Stadion tijdens GLOW Eindhoven. Anouk en Grietje nemen je mee in de wereld van 250K, maken kennis met de ontwerpers en mogen zelf aan de knoppen zitten!

een programma van

Bedankt, we hebben uw bericht in goede orde ontvangen. U hoort zo snel mogelijk van ons.