Vakkanjers

Arthur van Schendelstraat 600H
3511 MJ Utrecht
info@vakkanjers.nl
085 0510 620

Een programma van

Voor docenten VMBO

Ontdekken. Oriënteren. Ontwikkelen.

VMBO’ers ontdekken en ontwikkelen hun vakmanschap met Vakkanjers, een educatief programma waarin uw leerlingen vanuit onderzoekend en ontwerpend leren een technische oplossing bedenken voor een probleem.
Dat doen de jongeren in teams, als een bedrijfje in het klein. Van eerste schets tot werkend prototype. Zo ontwikkelen ze naast technisch vakmanschap ook skills als initiatief nemen, probleem oplossen, teamwork en klantcontact – vaardigheden die onmisbaar zijn in de razendsnel veranderende techniekwereld. Een optimale voorbereiding op een mooie loopbaan! 
Binnen het vmbo biedt Vakkanjers drie projecten aan in een doorlopende lijn: 
 • Vakkanjer Scout (1 voortgezet onderwijs)
 • Vakkanjer Explorer (2+3 vmbo)
 • Vakkanjer Pioneer (3+4 vmbo)

Ondersteuning

Docenten spelen een belangrijke rol bij Vakkanjers. Wij bieden je dan ook uitgebreide ondersteuning, waarmee je van start tot finish wordt ontzorgd. Bijvoorbeeld met een coach, een trainer voor de workshops en een activator (gedelegeerd opdrachtgever en juryvoorzitter). Wij verzorgen ook de organisaties van de workshops en finales.

Realistische opdracht

Realistische opdracht

De Vakkanjers opereren als een bedrijf in het klein voor een echte opdrachtgever met echte opdrachten. Landelijke organisaties zoals Natuurmonumenten, het Rode Kruis, de Unie van Waterschappen, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en dit jaar de Johan Cruyff Foundation. In teamverband bedenken (en in sommige gevallen bouwen) de leerlingen hun eigen oplossing. Leerzaam, authentiek en leuk. Bekijk hier de factsheets van de opdrachten voor dit schooljaar: 

Factsheet Scout Factsheet Explorer Factsheet Pioneer

LOB

LOB

Vakkanjers past naadloos in het curriculum en scholen kunnen er verschillende eindtermen mee afdekken. LOB – verplicht op het vmbo – maakt ook deel uit van de opdrachten: de leerlingen ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden, docenten kunnen LOB eenvoudig invullen.

21st century skills

21st century skills

Bedrijven vragen om vakmensen die technisch goed zijn onderlegd én beschikken over de juiste beroepshouding en niet-technische skills. Als Vakkanjers ontwikkelen de leerlingen daarom vaardigheden als samenwerken, presenteren en nog veel meer. Skills waar ze hun hele carrière plezier van hebben.

Nationale competitie

Nationale competitie

Welke vmbo’ers leveren het beste werk? Als Vakkanjer ga je de strijd aan met deelnemers uit heel Nederland. De teams met de beste ideeën en producten krijgen in de landelijke finale een podium om heel Nederland te laten zien wat ze in huis hebben. Gaan jouw leerlingen de uitdaging aan?

Meedoen

Interesse om mee te doen met Vakkanjers?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Challenges

 • Junior

  Logo

  Innovatiewedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8.

 • Scout

  Logo

  Dé uitdaging voor elke eerstejaars vmbo’er

 • Explorer

  Logo

  Tweede- en derdejaars vmbo’ers verkennen hun skills

 • Pioneer

  Logo

  Bedenken én bouwen voor de vakmensen van morgen (3 + 4 vmbo)

 • Navigator

  Logo

  Gemotiveerde mbo’ers halen in teams het beste uit zichzelf

een programma van

Bedankt, we hebben uw bericht in goede orde ontvangen. U hoort zo snel mogelijk van ons.