Vakkanjers

Wipmolenlaan 1
3447 GJ Woerden
info@vakkanjers.nl
0348 - 744220

Inschrijven Nieuwsbrief

Over Vakkanjers

Vakkanjers

Wipmolenlaan 1
3447 GJ Woerden

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0348 - 744220

Waarom Vakkanjers?
Vakkanjers een initiatief van de technische sectoren om de instroom van goed opgeleide vakmensen te stimuleren. Technische bedrijven hebben volop uitdagende banen voor zulke talenten. Vakmensen die niet alleen technisch onderlegd zijn, maar juist ook beschikken over andere competenties. In het vernieuwde Vakkanjers werken scholen en bedrijven samen aan het verbeteren van de technische vaardigheden én aan de persoonlijke ontwikkeling van de jonge deelnemers.

Inspringen op veranderende techniekwereld
De techniekwereld verandert razendsnel. Een veranderende markt vraagt om andere vaardigheden. Initiatief nemen, bijvoorbeeld. Samenwerken. Probleem oplossen. Klantcontact. Zulke skills zijn steeds belangrijker geworden in het bedrijfsleven. Dat blijkt onder meer uit de toekomstverkenningen van de O&O-fondsen. Ook het ministerie van OCW heeft volop aandacht voor de ontwikkeling van deze 21st century skills.

Vakkanjers sluit daar in de nieuwe opzet op aan. Door een technische opdracht te verbinden aan de ontwikkeling van zulke skills, in de vorm van een bedrijfssimulatie, werken we aan de gewenste vaardigheden van de vakmensen van morgen. Zo geven we de jonge deelnemers een voorsprong op de arbeidsmarkt en hebben we een bron van verhalen om nog meer jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Dat is de kracht van Vakkanjers.

Aantoonbare voorsprong
Ons doel is om jongeren te enthousiasmeren voor techniek door:

  • Te investeren in de ontwikkeling van jongeren met motivatie voor techniek;
  • Deelnemers aantoonbaar een voorsprong te geven in hun leerloopbaan naar de arbeidsmarkt door hen al vroeg in contact te brengen met werkgevers;
  • Hierover te communiceren naar leerlingen die nog voor de keuze staan: kies ik wel of niet voor techniek?

Het programma biedt jongeren een voorsprong op de arbeidsmarkt, een maatschappelijke relevante opdracht en geeft plezier en beleving als ze in teamverband aan de slag gaan voor een echte opdrachtgever. Dit is tastbaar bewijs dat techniek relevant is voor de maatschappij, een verstandige loopbaanstap is en leuk om te doen. Zo wordt techniek interessant voor een veel bredere groep.

Doorlopende lijn
Vakkanjers kent een doorlopende lijn van vmbo tot mbo. Jongens en meisjes kunnen hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen als Vakkanjer Scout (1 vmbo), Explorer (2+3 vmbo), Pioneer (3+4 vmbo – nu ook voor D&P) en Navigator (mbo). Dat doen ze met een technische opdracht voor een maatschappelijk relevante échte opdrachtgever. Een landelijk eindevent geeft de beste teams een podium om hun ideeën en prototypes te pitchen voor een groot publiek.

Tijdens de Challenge werken de deelnemers samen aan uitdagende opdrachten, krijgen ze workshops 21st century skills, komen ze in contact met (mentor)bedrijven en kunnen ze zich aan de hand van levensechte ervaringen oriënteren op hun loopbaan. Zo bouwen Vakkanjers al tijdens hun schoolperiode aan een uitgebreide set skills, een interessant cv, een netwerk, zelfvertrouwen en een goede positie op de arbeidsmarkt.

Nu en straks
In het schooljaar 2016-2017 werd Vakkanjers voor het eerst in de nieuwe vorm aangeboden, met in totaal bijna 6.000 deelnemers. Een jaar later waren dit er bijna 7.000. Daarmee zijn we er nog niet: de activiteiten worden continu gemonitord en bijgesteld waar nodig – in overleg met de sector. Zo werken we samen aan meer goed opgeleide jonge vakmensen voor technisch Nederland.

Vakkanjers is een initiatief van:

A+O

Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Metalektro

OOM

Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Metaalbewerking

OTIB

Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf

Bedankt, we hebben uw bericht in goede orde ontvangen. U hoort zo snel mogelijk van ons.