Vakkanjers

Oranjebuitensingel 6 (4e etage)
2511 VE Den Haag
info@vakkanjers.nl
085 0510 620

Challenges

Bedenken. Maken. Teamwork.

Hey Vakkanjer! Ga jij dit jaar de tofste ideeën bedenken voor de Olympische en Paralympische Spelen? Met Vakkanjers ontdek jij jouw verborgen technische talenten. Ieder jaar binnen een ander gaaf thema, maar dit jaar is het thema wel héél bijzonder:

Voorpagina wervingsmail min

Vakkanjers zijn klaar voor de start!

Wist je dat de volgende Olympische en Paralympische Spelen volgende zomer al plaatsvinden? En wel heel dichtbij Nederland, namelijk in Parijs! Samen met kinderen uit heel Nederland gaan we op ontdekkingsreis. Stel je nou eens voor dat jullie nieuwe technologieën en ontdekkingen kunnen uitvinden voor de Olympische en Paralympische Spelen?

De Spelen zijn altijd een groot spektakel met fantastische openingsshows en sportieve vernieuwingen. Maar weten jullie wat nog spannender is? Dat jullie de kans krijgen om technische innovaties te bedenken voor Olympische en Paralympische sporten. Of het nu gaat om het ontwerpen van coole sportuitrusting, het creëren van een adembenemende openingsceremonie, of het verzinnen van nieuwe sporttechnieken, in deze uitdagingen kunnen jullie je wildste ideeën werkelijkheid laten worden.

Dus waar wachten jullie nog op? Zitten jullie in groep 7 en 8 van de basisschool of de 1e, 2e, 3e of 4e klas van de middelbare school? Ren dan snel naar jullie leerkracht of docent en meld jouw klas aan! Wie weet worden jullie wel de technische helden van de Olympische en Paralympische toekomst!

Stuur jouw leerkracht of docent naar deze pagina: https://vakkanjers.nl/olympische-spirit

Anouk neemt je mee op ontdekkingstocht

Hoe gaat dat eigenlijk, innoveren en vernieuwen in een sport die al heel lang bestaat? Vakkanjers-presentatrice Anouk gaat op bezoek bij Paralympisch zwemster Chantalle Zijderveld, waar zij alles verteld over de rol van techniek in het zwembad. Had je bijvoorbeeld al wel eens gedacht aan onderwatercamera's? Chantalle laat je alles zien! Dan reist Anouk af naar hét sportcentrum van Nederland: Papendal. Hier praat ze met Jeroen Otter, hij is coach van alle Nederlandse Olympische en Paralympische coaches. Wie kan er beter vertellen over de Spelen dan hij? Bekijk de video nu!

Voor de leerkracht of docent

Met Vakkanjer ontdekken scholieren hun technische talenten. Vanaf groep 7 van het primair onderwijs, de brugklas tot en met het vierde jaar van het voortgezet onderwijs gaan leerlingen uit heel Nederland komend schooljaar aan de slag met een urgent en realistisch vraagstuk in de challenge: Olympische Spirit.

Wil je meer weten over Vakkanjers?
Download hier de factsheet

 

Sportplezier voor iedereen

Dat is wat NOC*NSF stimuleert, van beginner tot topsporter. Sporten doen we samen. Daarom daagt NOC*NSF Vakkanjers uit om samen te onderzoeken hoe we in de toekomst met elkaar kunnen blijven sporten en iedereen dagelijks sportplezier kan beleven.

Denk aan slimme snufjes toevoegen aan bijvoorbeeld een surfplank of rolstoel, energie opwekken gedurende een race, nieuwe toepassingen aanbrengen om een huldiging nog leuker te maken of een sport zo aanpassen, zodat deze toegankelijk is voor iedereen.

De sporters van TeamNL hebben jarenlang gewerkt om deze unieke prestaties neer te zetten. Dat doen ze niet alleen. Samen met een team van onder andere coaches en specialisten, maar ook familie en vrienden, verbeteren ze hun prestaties. Net als topsporters werken Vakkanjers in teams samen en gebruiken ze verschillende technieken om hun prestaties te verbeteren. Welke technische ontwikkelingen zijn mogelijk? Vakkanjers onderzoeken, ontwerpen en maken een prototype. Doe ook mee met jouw leerlingen aan deze sportieve uitdaging!

Parijs wil dat de Olympische en Paralympische Spelen innovatief en groots zijn voor zowel de sporters als het publiek. Een mooi voorbeeld hiervan is het toevoegen van maar liefst 4 nieuwe sporten aan het programma. Maar er kan natuurlijk nog veel méér vernieuwd en duurzaam worden. Hulp van Vakkanjers is dringend gewenst. Klaar voor de start?

De opdracht

Leerlingen gaan in teams aan de slag om de Olympische Spelen technisch te innoveren en onderzoeken hoe we in de toekomst met elkaar kunnen blijven sporten. Zo gaan de Juniors dit jaar nadenken over de nieuwste technologische medailles van de Olympische Spelen. De Scouts bedenken nieuwe sporten die meer van deze tijd zijn. De Explorers gaan groene energie opwekken uit sportprestaties of het publiek. De Pioneers creëren een huldiging waarop de winnaars op een technisch ultieme wijze gehuldigd kunnen worden. 

Hoe ziet het traject van Vakkanjers eruit?

Vakkanjers omvat vier projecten in een doorlopende lijn. Vanaf groep 7 van het primair onderwijs tot en met het laatste jaar van het voortgezet onderwijs bieden we een compleet programma dat past in het curriculum en scholen kunnen er verschillende eindtermen mee afdekken.

Scholen kiezen zelf wanneer ze van start gaan met het project. Wie meedoet aan de challenge en wil strijden voor een plek in de finale dient wel voor de halve finales klaar te zijn met het project. Iedere school kiest namelijk een schoolwinnaar en dit team mag de school vertegenwoordigden tijdens de regionale halve finales en - als ze het goed doen - de grote landelijke finale. 

vakkanjers timeline

Deelnemende docenten krijgen uitgebreide ondersteuning. Meedoen is kosteloos.

Informatiewebinar

Overweeg je om deel te nemen? Tijdens een van onze informatie webinars lopen we in 30 minuten het hele Vakkanjers traject met je door. Na afloop van het webinar weet je wat de opdracht is en welke tools en ondersteuning je als docent en leerling krijgt om de challenge te doen. Ook is er ruimte om vragen te stellen. Het webinar duurt slechts 30 minuten.

 • Dinsdag 5 september, 16:00 - 16:30 uur
 • Donderdag 7 september, 16:00 - 16:30 uur
 • Dinsdag 19 september, 16:00 - 16:30 uur

Meld je hier aan voor het informatiewebinar

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.


 • Junior

  Logo

  Uitvindwedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8.

 • Scout

  Logo

  Dé uitdaging voor elke eerstejaars leerling uit het voortgezet onderwijs

 • Explorer

  Logo

  Tweede- en derdejaars leerlingen verkennen hun skills

 • Pioneer

  Logo

  Bedenken én bouwen voor de vakmensen van morgen (3 + 4 vmbo)

Vakkanjers wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vakkanjers

Oranjebuitensingel 6 (4e etage)
2511 VE Den Haag
info@vakkanjers.nl
085 0510 620
WhatsApp

Contact

Vakkanjers

Oranjebuitensingel 6 (4e etage)
2511 VE Den Haag
info@vakkanjers.nl
085 0510 620
WhatsApp

Bedankt, we hebben uw bericht in goede orde ontvangen. U hoort zo snel mogelijk van ons.