Vakkanjers

Oranjebuitensingel 6 (4e etage)
2511 VE Den Haag
info@vakkanjers.nl
085 0510 620

Een programma van

Challenges

Bedenken. Maken. Teamwork

Scholieren ontdekken hun talenten met Vakkanjers. Vanaf groep 7 van het primair onderwijs, de brugklas van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) tot en met het laatste jaar van het vmbo gaan leerlingen uit heel Nederland komend schooljaar aan de slag met een bijzondere opdracht om de luchtkwaliteit in de school te verbeteren..

In het schooljaar 22/23 staat Frisse Lucht centraal. Frisse Lucht staat hoog op de maatschappelijk agenda en is veel in het nieuws. Ventilatie op scholen is een prioriteit voor de overheid en het onderwijs. Niet alleen vanwege corona maar ook omdat het leerprestaties van leerlingen beïnvloedt. Waarom niet de belangrijkste bewoners van de schoollokalen zelf ook betrekken met het oplossen van het vraagstuk? Meer ervaringsdeskundigheid is niet te vinden. Daarnaast zijn fijnstof, stikstof en CO2 ook voor scholen uitdagende begrippen om betekenisvol onderwijs van te maken. Met dit project kunnen docenten deze abstracte begrippen levend maken.

Maatschappelijk thema

Nieuw is dat vanaf komend schooljaar de Vakkanjers niet meer aan de slag gaan voor één maatschappelijke opdrachtgever, maar met een groot maatschappelijk thema waar iedereen mee te maken heeft en waar jongeren het verschil kunnen gaan maken. Zo creëren we op een speelse en actieve manier bewustwording van deze maatschappelijke thema’s onder jongeren.

Aan de slag voor Frisse Lucht!

Wordt er veel gegaapt in de klas? Dat hoeft niet per se aan de les te liggen ;-), maar kan ook aan een tekort aan frisse lucht liggen. Om goed te functioneren heb je voldoende frisse lucht nodig. Ook voor je gezondheid en voor het remmen van verspreiding van ziektekiemen zoals het corona-virus is goede ventilatie van groot belang. Hulp van Vakkanjers is dringend gewenst. De Vakkanjers gaan in teams aan de slag om hun school van Frisse Lucht te voorzien. Ze onderzoeken hoe je het kunt meten en onderzoeken manieren om lucht te verversen. Uiteindelijk bouwen en presenteren ze de beste oplossingen aan hun eigen school én aan de vakjury van Vakkanjers met daarin belangrijke personen die echt het verschil kunnen maken.

De opdrachten en het traject van het schooljaar 2022/2023

De leerlingen gaan ieder op hun eigen niveau aan de slag met het thema Frisse Lucht. De online leeromgeving biedt scholen de mogelijkheid om op een zelfgekozen moment op hun eigen tempo deze opdrachten uit te voeren. Wel zijn er vanuit Vakkanjers richtlijnen gedefinieerd over het aantal benodigde weken, gebaseerd op het aantal uren techniek op een school. Vakkanjers kent een aantal fases:

vktraject

Alle leerlingen doorlopen de kick-off, brainstorm, ontwerpfase, feedbackfase en maakfase en allemaal presenteren ze hun oplossing tijdens de schoolfinale. Het team met de beste oplossing van de school vertegenwoordigd de school tijdens de halve finale en - indien goed genoeg - de landelijke finale. Op deze evenementen is een vakjury aanwezig met daarin ook de opdrachtgever(s). Zij kiezen uiteindelijk ook het beste idee uit de talloze teams die hebben deelgenomen aan Vakkanjers. Het afgelopen jaar deden maar liefst 12.000 leerlingen mee.

‘Frisse Lucht’ uitgesplitst in vier deel-challenges

 • Vakkanjer Junior - Groep 7 en 8 van het primair onderwijs

Bouw het meest ‘frisse’ klaslokaal van Nederland. Leerlingen kunnen helemaal out-of-the-box gaan met deze opdracht. Want wat is fris? Frisse kleuren, frisse geuren, luchtverfrisser, schone lucht… tijdens de brainstorm bedenken ze zoveel mogelijk frisse ideeën en in teams gaan ze aan de slag met het verfrissen van hun eigen klaslokaal.

 • Vakkanjer Scout – Brugklas voortgezet onderwijs

Maak een schaalmodel van je eigen school, klaslokaal, gymzaal, kantine of verdieping. Onderzoek hoe je op een zo slim mogelijke en energiezuinige manier je school van frisse lucht kan blijven voorzien. Presenteer aan de hand van het schaalmodel je oplossingen aan de schoolleiding.

 • Vakkanjer Explorer – Jaar 2 en 3 van het voortgezet onderwijs

Bedenk 3 alledaagse situaties waarin meerdere mensen bij elkaar komen en waar de luchtkwaliteit afneemt. Denk aan een feestje bij je thuis, je klaslokaal, een volle bus, een discotheek, een auto, sportvereniging, etc. Bedenk tijdens de brainstorm hoe je dit probleem mogelijk kunt oplossen. Doe daarna onderzoek naar frisse lucht. Welke eisen worden er bijvoorbeeld gesteld aan het bouwen van een huis, kantoor, auto, discotheek of trein? En wat is ‘goede lucht?’ Kijk aan de hand van je onderzoek of jouw oplossing realistisch is en pas het zo nodig aan. Bouw de 3 situaties na in een schaalmodel en bedenk welke oplossing het beste is voor iedere situatie.

 • Vakkanjer Pioneer – Jaar 3 en 4 van het voorgezet onderwijs (met toegang tot goede praktijkruimte)

Bouw in hout of metaal aan de hand van de meegeleverde tekeningen exact een schaalmodel van een huis. In het huis woont een gezin met 3 kinderen en een hond met ieder hun eigen wensen en behoeften. Bedenk de allerbeste oplossingen om het huis van dit gezin goed te ventileren. Maak een goede afweging tussen energieverbruik, duurzaamheid, kosten en materiaalgebruik. Maak daarnaast een werkende luchtzuivering die in het huis geplaatst kan worden en aan dezelfde criteria voldoet. Gebruik het schaalmodel, de presentatie en de luchtzuivering om de opdrachtgever te overtuigen om de klus aan jouw team toe te vertrouwen.

 

Helpen jouw leerlingen mee om de luchtkwaliteit in hun omgeving te verbeteren?
Meld je klas of school dan hier aan

 
 

 • Junior

  Logo

  Uitvindwedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8.

 • Scout

  Logo

  Dé uitdaging voor elke eerstejaars leerling uit het voortgezet onderwijs

 • Explorer

  Logo

  Tweede- en derdejaars vmbo’ers verkennen hun skills

 • Pioneer

  Logo

  Bedenken én bouwen voor de vakmensen van morgen (3 + 4 vmbo)

 • Navigator

  Logo

  Gemotiveerde mbo’ers halen in teams het beste uit zichzelf

een programma van

Bedankt, we hebben uw bericht in goede orde ontvangen. U hoort zo snel mogelijk van ons.