Vakkanjers

Oranjebuitensingel 6 (4e etage)
2511 VE Den Haag
info@vakkanjers.nl
085 0510 620

Challenges

Bedenken. Maken. Teamwork

Scholieren ontdekken hun vakmanschap met Vakkanjers. In een doorlopende lijn vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo. Dit doen zij met een technische opdracht voor een échte opdrachtgever. Dit schooljaar is de opdrachtgever het Wereld Natuur Fonds.

In de ‘WWF Wildlife Challenge’ daagt het Wereld Natuur Fonds leerlingen van groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken om het toenemende aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen. Een technische opdracht waarmee leerlingen waardevolle stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling. Voor meer informatie of aanmelden klik hier.

Corona-proof: Het programma Vakkanjers werkt met een uitgebreide digitale leeromgeving welke we blijven doorontwikkelen. 
In het geval van onderwijs op afstand is Vakkanjers daarom alsnog goed toepasbaar.

De problemen waar de natuur mee kampt, worden voornamelijk door ons gedrag veroorzaakt. Hoe erg dit ook is, het biedt tegelijk een voordeel: wij kunnen ook de oplossing vormen. Een goed moment voor het Wereld Natuur Fonds en Vakkanjers om in het schooljaar 2020/2021 de handen ineen te slaan. Samen proberen we natuurbeschermende oplossingen te vinden rond toenemende mens-dier conflicten. Leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo kunnen mee doen.

Mens-dier conflict
Wilde dieren hebben steeds minder ruimte om te leven. Doordat er steeds meer mensen zijn op aarde die bossen kappen en akkers, wegen en steden aanleggen, komen ze dichter bij het leefgebied van wilde dieren te wonen en te werken. De dieren verliezen zo niet alleen ruimte, maar ook prooien. Ze gaan buiten beschermde gebieden op zoek naar ruimte en voedsel, waarbij ze in aanraking komen met de lokale bevolking. Het aantal conflicten tussen mensen en wilde dieren neemt daardoor toe.

Samen doen
“WWF zet zich in voor het beschermen van wilde dieren en de natuur wereldwijd. Dit doen we samen met de lokale bevolking, zij leven samen met wilde dieren én ze zijn direct afhankelijk zijn van de natuur. Door de lokale bevolking te betrekken, hun motivatie te vinden en een manier te bedenken hoe zij voordeel kunnen ondervinden van natuurbescherming, kunnen we echt een verschil maken in het veld” zegt Elke van Gils, adviseur Wildlife bij het Wereld Natuur Fonds.

Verschillende opdrachten
In de challenge krijgen de teams verschillende opdrachten, afhankelijk van leerjaar en niveau. Leerlingen uit groep 7 en 8 bedenken bijvoorbeeld innovatieve oplossingen ter vermindering van het mens-dier conflict. Derde- en vierdejaars vmbo’ers ontwikkelen en bouwen de ultieme camera-trap.

Zorgen jouw leerlingen voor minder mens-dier conflicten in de wereld?
Voor een volledige opdrachtomschrijving bekijk de folder via onderstaande button.

Ik heb interesse Bekijk de folder

Over WWF
Voor het Wereld Natuur Fonds staat de natuur niet tegenover de mens, maar zijn we er onlosmakelijk deel van. Wij zijn natuur! Biodiversiteit en het voortbestaan van de aarde zijn voor WWF een groot goed. Daarom doet het WWF er alles om aan dat te beschermen en te herstellen. Dat is hard nodig, want we putten de aarde meer uit dan ze aankan. Het WWF wil de relatie tussen mens en natuur weer herstellen, in één wereld waarin beide kunnen groeien en bloeien. Zodat toekomstige generaties net zo van de natuur kunnen genieten als wij. Kijk voor meer info op www.wwf.nl 


 • Junior

  Logo

  Uitvindwedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8.

 • Scout

  Logo

  Dé uitdaging voor elke eerstejaars leerling uit het voortgezet onderwijs

 • Explorer

  Logo

  Tweede- en derdejaars leerlingen verkennen hun skills

 • Pioneer

  Logo

  Bedenken én bouwen voor de vakmensen van morgen (3 + 4 vmbo)

Vakkanjers wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vakkanjers

Oranjebuitensingel 6 (4e etage)
2511 VE Den Haag
info@vakkanjers.nl
085 0510 620
WhatsApp

Contact

Vakkanjers

Oranjebuitensingel 6 (4e etage)
2511 VE Den Haag
info@vakkanjers.nl
085 0510 620
WhatsApp

Bedankt, we hebben uw bericht in goede orde ontvangen. U hoort zo snel mogelijk van ons.