Vakkanjers

Arthur van Schendelstraat 600H
3511 MJ Utrecht
info@vakkanjers.nl
085 0510 620

Een programma van

Finale Vakkanjer Challenge

Deze scholen plaatsen zich voor de finale van Vakkanjers!

Teams bedenken natuurbeschermende oplossingen rond mens-dier conflict voor WWF

Het Wereld Natuur Fonds is de opdrachtgever van de Vakkanjer Challenge van dit schooljaar. In de WWF Wildlife Challenge daagde het Wereld Natuur Fonds leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar vmbo uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven.

Duizenden leerlingen zijn het afgelopen jaar hard aan de slag gegaan voor het Wereld Natuur Fonds. Inmiddels is bekend welke teams een ticket naar de finale van Vakkanjers in de wacht hebben gesleept. Tijdens de halve finale presenteerden teams van ruim honderd scholen hun oplossingen en ideeën rondom het toenemende mens-dierconflict, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Meer over de challenge voor het WWF lees je hier.

Finale

De spetterende afsluiting van de Vakkanjer Challenge is via LIVEstream hier te volgen op: 

Woensdag 23 juni
10.00 uur: Vakkanjer Junior
13.00 uur: Vakkanjer Scout

Donderdag 24 juni
10.00 uur: Vakkanjer Explorer
13.00 uur: Vakkanjer Pioneer

Deze scholen en teams plaatsten zich voor de finale! (in willekeurige volgorde)

 

Vakkanjer Junior

Vakkanjers Junior bedachten oplossingen om het toenemende aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen zodat mensen en dieren beter samen kunnen leven. Deze tien teams hebben zich geplaatst voor de finale:

 1. De Poolster uit Amsterdam
  Team De wolkerige vogel (Laslo, Isa, Mick, en Fenne) hebben een robotvogel bedacht die wolken maakt en sneeuw. De wolken zorgen ervoor dat de zon minder schijnt en het ijs niet smelt en door de sneeuw die valt komt er juist meer sneeuw/ijs.
 2. De Tweemaster uit Barendrecht
  Team Holofant (Mijntje, Iglaas, Ravi en Aymila) hebben een idee bedacht om angst en techniek samen te gebruiken. We gebruiken de angst van de olifant voor bijen om olifanten uit de dorpen van de mensen te houden. De bijen beelden we uit met reflectie hologrammen (reflectie hologrammen zijn hologrammen die je in het daglicht kunt zien).
 3. Katholieke Montessorischool uit Bussum
  Team The Tigers (Joaquin, Luuk, Ties en Arthur) bedachten een ondergrondse jungle voor de Bengaalse tijger. Bij de ingang hebben we goede laser hekken (die onder stroom staan) waar je alleen door kan met een pasje die alleen medewerkers hebben. Het leven van de mens gaat gewoon door bovengronds.
 4. Het Baken uit Werkendam
  Team Ijsberen eiland (Sanne, Lisa en Joël) bedachten een eilandengroep voor alle ijsberen die geen ijsschotsen meer heeft. Als de sensoren een ijsbeer detecteren stoten ze een lekkere sterke vislucht af. Daar komen ijsberen, zeehonden en vissen op af.
 5. Johannes Bogermanschool uit Houten
  Team Shaun the sheep (Hadassah, Ingeborg en Menno). “Wij ontwerpen een robotschaap die midden tussen de schapen loopt en ervoor zorgt dat de wolven wegblijven.”
 6. De Boschuil uit Eindhoven
  Team/Leerlingen Marit, Noëmi, Keydonen Sascha “Wij hebben een paaltje bedacht dat wolven afschrikt en op afstand houdt. Dit voorkomt overlast.”
 7. Basisschool Fransiscus uit Bunde
  Team/Leerlingen Vital, Raf, Koen en Teun: “Ons idee was een automatische waterbak die via een pomp wordt bijgevuld.”
 8. IKC Oudkarspel uit Oudkarspel
  Team Zout water wordt zoet water (Lynn, Pim en Hannah) bedachten een koepel die de zon verwarmd, het water in de koepel verdampt dan.
 9. De Wissel uit Den Haag
  Team WWD (Weg Wolf Drone). Leerlingen Mohammad, Beyza, Sham en Alisina bedachten een robot die zit op een drone die wolven kan detecteren.
 10. De Tamboerijn uit Alphen aan den Rijn
  Team/Leerlingen Mart, Sophie, Nathan en Olivia bedachten een park waar olifanten kunnen leven, opgroeien, genieten en paren.

 Vakkanjer Scout

Vakkanjers Scouts bedachten oplossingen om het toenemende aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen zodat mensen en dieren beter samen kunnen leven. Deze tien teams hebben zich geplaatst voor de finale:

 1. college uit Twello
  Leerlingen Yanick en Lean bedachten ‘Kabeldier’, een kabelbaan transporteert het overgebleven eten van de woonplek van mensen op een veilige manier naar de olifanten.
 2. SG De Overlaat uit Waalwijk
  Leerlingen Tim, Vince en Jean-Paul bedachten een beveiligd natuurreservaat. Het idee is om een plek te maken waar moeilijk in kunnen en waar dieren niet uit kunnen ontsnappen.
 3. Petrus Canisius College uit Alkmaar
  Leerlingen Stan, Tobias, Cas, Neal en Boy bedachten en natuurreservaat beschermd door de technologie (denk hierbij aan drones, camera’s, bewegingssensoren en tracking devices)
 4. SG Thamen uit Uithoorn
  Leerlingen Luuk, Teun, Romein en Christan bedachten De BBB (Bos-Brand-Blusser), een watertoren die branden kan blussen.
 5. Caland College uit Amsterdam
  Leerlingen Ayman, Jamian en Shakir bedachten de Ondergrondse waarschuwing. “Wij willen olifanten waarschuwen voor stropers door drones rond te laten vliegen.”
 6. Over-Y College uit Amsterdam
  Leerlingen Anyssa,, Hiba, Amir, Mark en Mohktar bedachten het idee High wolves, zender palen die een hele hoge toon afgeven zodat de wolven daar niet komen.
 7. Pantarijn uit Wageningen
  Leerlingen Tess, Eline, Sam en Arianna bedachten een tunnel voor wolven zodat de wolven veilig over kunnen steken onder de weg door zo dat ze niet dood gereden kunnen worden.
 8. Northgo College uit Noordwijk
  Leerlingen Nina en Kate bedachten een idee om olifanten beter te beschermen met hekken, camera’s in de bomen en langs de hekken om stropers tegen te houden.
 9. Insula College uit Dordrecht
  Leerlingen Jaimy, David en Levi bedachten een idee om ijsberen op afstand te houden door te lokken met vlees en vis. We lokken ze naar het midden van het ijs en we geven de ijsberen een chip/GPS om bij te houden waar ze zijn.
 10. Kompaan College uit Zutphen
  Leerlingen Lynn, Daphne en Rózsa bedachten een glazen brug over het dorp. Het idee is dat wij een glazen brug over het dorp maken, en glazen hekken om het dorp heen. Wij maken alles van glas, zodat het voelt dat de mensen veel vrijheid hebben!

Vakkanjer Explorer

Vakkanjers Explorer gingen aan de slag met het thema water en bedachten andere manieren om water te vinden of te maken. Of bedachten hoe ze het water veilig bij de dieren krijgen. Deze tien teams staan met hun idee in de finale:

 1. Kandinsky Molenhoek uit Molenhoek
  Team het Waterplan. Leerlingen Bram, Sem, Mika en Teun bedachten een afgeschermd dorp met buiten het dorp drinkbakken voor de dieren. Tussen het dorp en de plek waar mensen drinken kunnen halen loopt een afgeschermde weg. Dit dorp is gebouwd bij een rivier, zodat zowel mens als dier nooit water te kort heeft.
 2. Hanze College uit Oosterhout
  Team Jijami. Leerlingen Jill, Jasper en Mike bedachten een natuurgebied met een waterval. Voor de mensen kan je via een trap/lift naar boven om de dieren te kunnen zien. Om het natuurgebied staan hekken om de dieren veilig te stellen tegen stropers/ andere gevaarlijke objecten die de dieren iets aan kunnen doen/ letsel laten oplopen.
 3. Raayland College uit Venray
  Team Duurzame drinkbank. Leerlingen Mirko, Sander en Thom bedachten een bak waar dieren uit kunnen drinken en een fontein pompt het water tot aan de sensor toe, het water word uit de grond gehaald de elektriciteit komt van zonnepanelen.
 4. Kaj Munk College uit Hoofddorp
  Leerlingen Victor, Fleur, Julia en Danté bedachten de 'RainBarrel'. Dieren boven de 20kg verkrijgen water door de ‘RainBarrel’ Zij worden door het geluid van stromend water naar de waterplaats geleid. Zodra een zwaarder dier (die vaak gevaarlijk zijn in de dorpen) op de weegplaat gaat staan begint het water te stromen.
 5. Panta Rhei uit Amstelveen
  Leerlingen Gijs, Owen en Jayda bedachten 'Bergomgeving – een mooie veilige plek'. “Wij willen een bergomgeving om dorpen heen zetten. Voor de dieren wordt een waterbron in de bergen gemaakt zodat ze daar in rust kunnen eten en drinken.”
 6. Montessori mavo uit Rotterdam
  Leerlingen Mees, Niven, Maja en Conner bedachten 'Schoon water voor iedereen'. Drinkwater uit zeewater door verdamping, van zeewater in koepel en koeling.
 7. De Populier uit Den Haag
  Leerlingen Shavin, Guido en Akaash bedachten de 'Dieren detecteer scan', een sensor die dieren detecteert en ze scant, dan weet hij welk dier het is en wat we moeten doen om dat dier diervriendelijk weg te jagen.
 8. Insula College Koningstraat uit Dordrecht
  Leerlingen Tim, Maurits en Stijn. "Ons idee is om een waterval te maken met een meer er naast. Met een hek om het dorp om het dorp te beschermen tegen het dorp."
 9. Wartburg College uit Dordrecht
  Leerlingen Lennard, Nathan, Thijs en Nordin bedachten waterzuivering voor schoon drinkwater
 10. Jacobus Fruytier SG, uit Apeldoorn
  Leerlingen Aline en Lisa bedachten 'Waterput voor de Olifanten'. Een slimme waterput die word gevuld met gefilterd water van watervallen wanneer er een olifant in de buurt is.

Vakkanjer Pioneer

Vakkanjers Pioneer ontwierpen en bouwden ‘The Ultimate Wildlife Camera-trap’. Deze verbeterde versies van de huidige camera traps zijn gemaakt om over de hele wereld dieren in het wild in beeld te brengen. Deze tien teams staan met hun idee in de finale:

 1. CSG Reggesteyn uit Rijssen
  Team Multifunctionele Cameratrap gebaseerd op Internet of Things - I.O.T (Leander, Wouter, Renzo en Roan)
 2. CT Stork College uit Hengelo
  Team Wild life camera (Morris, Sander, Mike en Teun)
 3. Ichthus College uit Veenendaal
  Team NOAA Ocean Explorer (Joram van E, Joram K, David, Guido, en Lukas)
 4. Jacobus Fruijtier SG uit Apeldoorn
  Team De animal gluurders (Jurian, Jurrian, Jorn en Geertjan)
 5. Fioretti College uit Hillegom
  Team Dierhunter3000 (Cas, Alec, Michael, Thom, Daan en Nick)
 6. Melanchthon Kralingen uit Rotterdam
  Team Teenwolves (Douaa, Sheila, Javeria en Sanel)
 7. Wartburg College uit Dordrecht
  Team Duckspotter (Josia, Willem, Renske en Marinda)
 8. Don Bosco College uit Volendam
  Team De stronk (Christy, Dyan, Ayoub en Liam)
 9. Nehalennia uit Middelburg
  Team Cactus (Chico, Kynan en Thijmen)
 10. Lodewijk College uit Terneuzen
  Team Pvc buis als camera trap (Nigel, Stijn en Lucas)


Foto's van de finalisten met hun finaleticket:

Johannes Bogermanschool III junior

Johannes Bogermanschool III junior

Johannes Bogermanschool II junior

Johannes Bogermanschool II junior

Johannes Bogermanschool junior

Johannes Bogermanschool junior

Kandinsky Molenhoek II explorer

Kandinsky Molenhoek II explorer

Kandinsky Molenhoek explorer

Kandinsky Molenhoek explorer

Zonecollege Twello Scout

Zonecollege Twello Scout

SG de Overlaat II Scout

SG de Overlaat II Scout

SG de Overlaat Scout

SG de Overlaat Scout

Hanze College Explorer

Hanze College Explorer

Hanze College III Explorer

Hanze College III Explorer

Hanze College II Explorer

Hanze College II Explorer

Raayland College Explorer

Raayland College Explorer

Raayland College II Explorer

Raayland College II Explorer

Fransiscus III Junior

Fransiscus III Junior

Fransiscus II Junior

Fransiscus II Junior

Fransiscus IV Junior

Fransiscus IV Junior

Fransiscus Junior

Fransiscus Junior

Fransiscus VII Junior

Fransiscus VII Junior

Fransiscus VI Junior

Fransiscus VI Junior

Fransiscus V Junior

Fransiscus V Junior

IKC Oudkarspel Junior

IKC Oudkarspel Junior

Petrus Canisius College Scout

Petrus Canisius College Scout

Kaj Munk College Explorer

Kaj Munk College Explorer

Thamen College II Scout

Thamen College II Scout

Thamen College Scout

Thamen College Scout

Panta Rei Explorer

Panta Rei Explorer

Panta Rei III Explorer

Panta Rei III Explorer

Panta Rei II Explorer

Panta Rei II Explorer

Montessori Mavo Rotterdam Explorer

Montessori Mavo Rotterdam Explorer

Pantarijn VMBO Wageningen Scout

Pantarijn VMBO Wageningen Scout

de Boschuil Eindhoven III Junior

de Boschuil Eindhoven III Junior

de Boschuil Eindhoven II Junior

de Boschuil Eindhoven II Junior

de Boschuil Eindhoven IV Junior

de Boschuil Eindhoven IV Junior

de Boschuil Eindhoven Junior

de Boschuil Eindhoven Junior

de Wissel II Junior

de Wissel II Junior

de Wissel Junior

de Wissel Junior

de Populier Explorer

de Populier Explorer

de Populier Explorer II

de Populier Explorer II

Northgo College Scout

Northgo College Scout

Northgo College Scout II

Northgo College Scout II

Northgo College Scout III

Northgo College Scout III

Caland Lyceum Scout

Caland Lyceum Scout

Caland Lyceum Scout II

Caland Lyceum Scout II

Caland Lyceym Scout

Caland Lyceym Scout

Insula Scout

Insula Scout

Insula Scout II

Insula Scout II

Insula Explorer

Insula Explorer

Insula Explorer II

Insula Explorer II

Wartburg Explorer

Wartburg Explorer

de Tamboerijn Junior

de Tamboerijn Junior

de Tamboerijn Junior II

de Tamboerijn Junior II

Kompaan College Scout

Kompaan College Scout

Jacobus Fruytier Explorer

Jacobus Fruytier Explorer

Jacobus Fruytier Explorer II

Jacobus Fruytier Explorer II

Obs de Tweemaster Junior

Obs de Tweemaster Junior

Obs de Tweemaster Junior II

Obs de Tweemaster Junior II

Fioretti College Hillegom Pioneer I

Fioretti College Hillegom Pioneer I

Fioretti College Hillegom Pioneer II

Fioretti College Hillegom Pioneer II

Fioretti College Hillegom Pioneer III

Fioretti College Hillegom Pioneer III

Don Bosco College Pioneer

Don Bosco College Pioneer

Don Bosco College Pioneer II

Don Bosco College Pioneer II

Ichthus College

Ichthus College

Ichthus College II

Ichthus College II

Ichthus College III

Ichthus College III

Ichthus College IV

Ichthus College IV

CSG Reggesteyn II - Pioneer

CSG Reggesteyn II - Pioneer

CT Stork College II - Pioneer

CT Stork College II - Pioneer

Het Baken Werkendam junior

Het Baken Werkendam junior

Het Baken werkendam junior II

Het Baken werkendam junior II

Het baken Werkendam III

Het baken Werkendam III

Het baken werkendam IV

Het baken werkendam IV

Jacobus Fruijtier SG II - Pioneer

Jacobus Fruijtier SG II - Pioneer

KMS Bussum III junior

KMS Bussum III junior

KMS Bussum II junior

KMS Bussum II junior

KMS Bussum Junior

KMS Bussum Junior

KMS Bussum Junior V

KMS Bussum Junior V

KMS Bussum junior

KMS Bussum junior

Lodewijk College II - Pioneer

Lodewijk College II - Pioneer

Melanchthon Kralingen Pioneer

Melanchthon Kralingen Pioneer

Nehalennia - Pioneer

Nehalennia - Pioneer

Poolster Junior

Poolster Junior

Poolster Junior

Poolster Junior

Wartburg College - Pioneer

Wartburg College - Pioneer

 

een programma van

Bedankt, we hebben uw bericht in goede orde ontvangen. U hoort zo snel mogelijk van ons.